FoodExpo
Search
Generic filters
Filter by Custom Post Type

Workshops & Seminars

Εξαγωγικές δυνατότητες, τάσεις στην παραγωγή & marketing trends

Σημαντικές ομιλίες, ενδιαφέρουσες ημερίδες, παρουσίαση πετυχημένων case studies διαμόρφωσαν ένα πλούσιο πρόγραμμα στο Workshops & Seminars stage, στο Hall 2 και τις τρεις ημέρες της έκθεσης.

Απολογισμός 14 Μαρτίου

Η εκδήλωση του ΣΕΒΤ με θέμα: «Εξαγωγές του κλάδου τροφίμων & ποτών και οι επιπτώσεις της πανδημίας», «άνοιξε» την 3η και τελευταία ημέρα των Workshops & Seminars με την κ. Βάσω Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια ΣΕΒΤ να απευθύνει χαιρετισμό.  Ακολούθησε ο κ. Απόστολος Μιχαλόπουλος, Διευθυντής Β1 Διεύθυνσης Σχεδιασμού́ Εξωστρέφειας και Συντονισμού́ Φορέων Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, που αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις ενίσχυσης και υποστήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, στα πλαίσια του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, το οποίο στοχεύει μεταξύ άλλων στην αύξηση των εξαγωγών σε 48% επί του ΑΕΠ ως το 2023. Μεταξύ των δράσεων: ο εντοπισμός κατάλληλων αγορών στόχων, η συμμετοχή σε Διεθνείς Εκθέσεις, η διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών, η εκπόνηση κλαδικών μελετών και ερευνών αγοράς, η διαδικτυακή πύλη επιχειρηματικής πληροφόρησης agora.mfa.gr. Στη συνέχεια, η κα  Αλεξάνδρα Χαζάπη- Πίττα, Αντιπρόεδρος Α΄ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων μίλησε για την πανδημία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στις εξαγωγές του κλάδου Τροφίμων, σημειώνοντας πως η πλειονότητα των ελληνικών εξαγωγών γίνεται σε χώρες της Ευρώπης σε όλες σχεδόν τις προϊοντικές κατηγορίες, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να στηριχθούν οι βιομηχανίες για να μη διασαλευτεί η επιτυχημένη εξωστρεφής πορεία τους, τα τελευταία χρόνια, παρά την πανδημία.

Βάσω Παπαδημητρίου

Απόστολος Μιχαλόπουλος

Οι κίνδυνοι και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στην post covid εποχή κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των ακροατών, με ομιλήτρια την κα Φανή Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών, διαΝΕΟσις, η οποία υπογράμμισε πως παρά τη διατήρηση σημαντικού ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο, η διαρκής μετά το 2016 αύξηση των εξαγωγών και το μείγμα εξαγωγών και εισαγωγών αποτελούν πηγές συγκρατημένης αισιοδοξίας. Εν συνέχεια, ο κ. Φώτης Σουσαλής, Γενικός Διευθυντής TERRA CRETA Α.Ε. αναφέρθηκε στην εμπειρία της εταιρείας του, ενώ η κα. Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού “Νέα Γεωργία Νέα Γενιά” ανέλυσε το πρόγραμμα εκπαίδευσης “Agrifood Exports 360”, το οποίο προσφέρει σε στελέχη επιχειρήσεων εξειδικευμένη κατάρτιση για την ανάπτυξη των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων.

Φανή Μακαντάση

Έφη Λαζαρίδου

Η εξωστρέφεια του κλάδου Τροφίμων & Ποτών και οι επιπτώσεις της πανδημίας αποτέλεσαν το θέμα του πάνελ συζήτησης που ακολούθησε, με τη συμμετοχή των προαναφερθέντων ομιλητών, στους οποίους προστέθηκε και ο κ. Μιχάλης Παναγιωτάκης, CEO ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο πώς πορεύτηκε η εταιρεία του από την αρχή της Πανδημίας μέχρι σήμερα.  Η ημέρα έκλεισε με τον κ. Γιώργο Πίττα να παρουσιάζει το βιβλίο του «Γαστρονομικές Κοινότητες».

Γιώργος Πίττας

Πάνελ συζήτησης για τις Γαστρονομικές Κοινότητες

Απολογισμός 13 Μαρτίου

Η 2η ημέρα των Workshops & Seminars ξεκίνησε με «Όρεξη… για Ψηφιακή Ανάπτυξη» με εισηγητές την Μαργαρίτα Νώτη, Product Manager, Digital Services, COSMOTE και τον Κυριάκο Καγιαλόγλου, Υπεύθυνο ομάδας Professional Digital Services, COSMOTE. Με αφορμή την απογείωση του ψηφιακού εμπορίου, ειδικά μετά την έναρξη της πανδημίας, λόγος έγινε για το σημαντικό ποσοστό των χρηστών που πλέον αγοράζουν ακόμα και καθημερινά προϊόντα μέσω internet, οι οποίοι  με τη σειρά τους ώθησαν τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν ψηφιακή παρουσία μέσω e-shop ή ακόμα και app. Το λόγο πήρε ο Επαμεινώνδας Γεωργιτσόπουλος, CEO της Nut Is… περιγράφοντας αναλυτικά την εμπειρία της συνεργασίας του με την ομάδα Cosmote Digital Marketing 4 U και την ανάπτυξη που παρουσιάζει έκτοτε η εταιρεία του, σε κάθε τομέα.

Αμέσως μετά, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο – συγγραφέα Σίσσυ Νίκα τέθηκε το φλέγον ζήτημα για την αναγνώριση των Ελληνικών Φυλών Ζώων, την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας τους, την ανάγκη αναγνώρισης των αυτόχθονων φυλών και του γενετικού τους υλικού, αλλά και τη μεγάλη τους αξία ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιά ςτου τόπου μας. Το λόγο πήραν οι: Ιωσήφ Μπιζέλης – Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Αναστασόπουλος- Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Περιφέρεια Πελοποννήσου- Θανάσης Κυρίτσης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Νίκος Κωστάρας, Πρόεδρος ΑΜΑΛΘΕΙΑ – Δίκτυο Προστασίας Αυτόχθονων Αγροτικών Ζώων, που παρουσίασαν τις Ελληνικές Φυλές Ζώων και τον ρόλο τους στη γαστρονομία και το foraging.

Καγιαλόγλου Κυριάκος, Μαργαρίτα Νώτη, Επαμεινώνδας Γεωργιτσόπουλος

Ιωσήφ Μπιζέλης, Γιώργος Κασαπίδης, Ευστάθιος Αναστασόπουλος, Νίκος Κωστάρας

Τεράστια επιτυχία σημείωσε το Workshop από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) για τη διαπιστευμένη πιστοποίηση στα τρόφιμα ως προστιθέμενη αξία στις εξαγωγές, με συντονίστρια την κυρία Μαίρη Κονταρίδη (Ε.ΣΥ.Δ). Χαιρετισμό απηύθυνε ο Κωνσταντίνος Κούρμπαλης, Πρόεδρος Ε.ΣΥ.Δ, ο οποίος σύστησε στο κοινό το ρόλο του φορέα σε θέματα διαπίστευσης και την προσπάθεια που καταβάλλει για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, άλλους φορείς και Υπουργεία.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Μιχάλης Μητσόπουλος, Διευθυντής Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος & Περιβαλλοντικών Πόρων του ΣΕΒ, τονίζοντας το ρόλο της πιστοποίησης και της διαπίστευσης στον τομέα των τροφίμων, μια απαραίτητη προϋπόθεση για έξοδο στις αγορές του εξωτερικού. Με τη σειρά του χαιρέτισε την εκδήλωση ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης & Πιστοποίησης Hellas Cert  κ. Γιάννης Καλλιάς. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς εξήρε το ρόλο του Ε.ΣΥ.Δ και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου εθνικού brand, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το ελληνικό τρόφιμο και ποτό δεν είναι μόνο οι γεύσεις, αλλά περικλείει τον πολιτισμό και την ιστορία μας».

Στη συνέχεια, στο βήμα βρέθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στις απαραίτητες συνέργειες, φέρνοντας ως παράδειγμα δράσεις όπως η ασφαλτόστρωση αγροτικής οδοποιίας, που υλοποιεί το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας, κυρία Θέμις Ευτυχίδου έκανε εκτενή αναφορά στις υποδομές ποιότητας, το ρόλο των προτύπων και της πιστοποίησης, αλλά και τις πρωτοβουλίες που κυβέρνηση και δημόσια διοίκηση πρέπει να αναλάβουν με κύριο άξονα την εμπιστοσύνη. Στη σπουδαιότητα της πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων αναφέρθηκαν επίσης, τα μέλη του ΣΕΒΤ, κκ: Βαγγέλης Χατζηβαρίτης, οινοποιός – παραγωγός από τη Γουμένισσα του νομού Κιλκίς, Κώστας Λάζαρης, ιδιοκτήτης επιχείρησης μεταποίησης κουμκουάτ στην Κέρκυρα, Μιχάλης Χρυσάφης επιχειρηματίας γαλακτοκομικών στη Λήμνο, Γιάννης Σκούτας, πρόεδρος στον Ενιαίο Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου και Στέλιος Σαββίδης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών -Βιομηχανιών & Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Έβρου. Τέλος ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ε.ΣΥ.Δ, Χρήστος Νέστορας έκλεισε την εκδήλωση υπογραμμίζοντας ότι αυτή αποτελεί την απαρχή ενός νέου κύκλου εξωστρέφειας του φορέα διαπίστευσης, που στόχο έχει να ανοίξει το δρόμο σε νέες αγορές για τον πρωτογενή τομέα.

Γιώργος Γεωργαντάς, Στέλιος Πέτσας, Θέμις Ευτυχίδου, Χρήστος Νέστορας

Αλέξανδρος Γαβριλάκης 

Η 2η ημέρα των Workshops & Seminars έκλεισε με την Ημερίδα των ΕΒΓΕ (Ελληνικά Βραβεία Σχεδιασμού Οπτικής Επικοινωνίας), με ομιλητές βραβευμένους δημιουργούς του χώρου. Την εκδήλωση άνοιξε η κα Λία Φακίνου, που προλόγισε τους ομιλητές. Πρώτη ανέβηκε στο βήμα η Αντωνία Σκαράκη, Creative Art Director της εταιρείας Strategy Branding Communication, AS, η οποία παρουσίασε 5 case studies, με στόχο να αναδείξει την αξία της μελέτης γύρω από το σχεδιασμό της συσκευασίας, αλλά και τη σημασία του τελευταίου για την επίτευξη των εμπορικών στόχων κάθε brand.   Στη συνέχεια, ο Αλέξανδρος Γαβριλάκης, Creative Director της AG Design Agency,  ανέλυσε αντίστοιχα παραδείγματα ολοκληρωμένων μελετών οπτικής επικοινωνίας που εφάρμοσε ο ίδιος με τους συνεργάτες του, για το σχεδιασμό εταιρικών ταυτοτήτων, websites και συσκευασίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τρόπος για να διαφοροποιηθεί ένα προϊόν, είναι το τρίπτυχο «Απλότητα, Ειλικρίνεια και Συνέπεια» στο σχεδιασμό της συσκευασίας.

Την ημερίδα «έκλεισε» ο Nέαρχος Ντάσκας από την Polka Dot Design, που αναφέρθηκε στη σχέση  ανάμεσα στο story telling και την ουσία του branding, παρουσιάζοντας με τη σειρά του μία συλλογή επιτυχημένων case studies.

Απολογισμός 12 Μαρτίου

Η 1η ημέρα των Workshops & Seminars ξεκίνησε με την ημερίδα της ΠΕΤΕΤ με θέμα «Παγκόσμιες διατροφικές τάσεις & βιώσιμη ανάπτυξη» και τον χαιρετισμό του Προέδρου της, κ. Ιωάννη Σμαρνάκη, ο οποίος καλωσόρισε ομιλητές και παρευρισκόμενους τονίζοντας το σπουδαίο ρόλο της FOOD EXPO στην ανάδειξη των δράσεων της ΠΕΤΕΤ. Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Δρ. Αντώνιος Γυπάκης, Προϊστάμενος Τμ. Α΄ Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της ΓΓΕΚ, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος μέσα από το θεσμικό του ρόλο παρουσίασε τις θεματικές παρεμβάσεις και ενότητες του «Ερευνώ -Δημιουργώ -Καινοτομώ» και το χρονοδιάγραμμα της εθνικής στρατηγικής για την περίοδο 2021-2027.

Το θέμα Επιλογές και δράσεις της βιώσιμης ανάπτυξης πραγματεύτηκαν οι: Χρυσαυγή Γαρδέλη, Επίκουρος καθηγήτρια τμ. Επιστήμης τροφίμων Γ.Π.Α, Δρ. Ειρήνη Πατέρα, Τεχνολόγος τροφίμων, Δ/ντρια Καινοτομίας & βιώσιμης ανάπτυξης Elbisco, Δρ. Μιχαήλ Χατζηευσταθίου, Ιχθυολόγος ΤΕ –Περιβαλλοντολόγος Συντονιστής R&D (ΠΑ.Σ.Τ.Ι.), Δρ. Φωτεινή Σάλτα, Χημικός, Σύμβουλος Προγραμμάτων ΣΕΒΤ και Δρ. Αντώνιος Γυπάκης, Προϊστάμενος Τμ. Α΄ Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της ΓΓΕΚ, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Λόγος έγινε για τις εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης και τη βαρύτητα που πρέπει να δοθεί στην έρευνα για την ανάπτυξη τέτοιων, ελκυστικών για τον καταναλωτή  προϊόντων, με έμφαση στα ζυμώμενα προϊόντα που είναι γνώριμα στους Έλληνες και όσους ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή. Εν συνεχεία, έγινε αναφορά στη δυναμική των υδατοκαλλιεργειών -δεύτερες σε εξαγωγές μετά το ελαιόλαδο- που έρχονται να απαντήσουν στην καταστροφή που γίνεται στο περιβάλλον από την υπεραλίευση, καθώς και την προσπάθεια που γίνεται στη βιομηχανία των τροφίμων για τις επιδράσεις στο περιβάλλον, τις επιδράσεις στην υγεία, την κοινωνία και τον πλανήτη.

Φωτεινή Σάλτα, Χρυσαυγή Γαρδέλη, Δρ. Ειρήνη Πατέρα, Δρ. Μιχαήλ Χατζηευσταθίου, Δρ. Αντώνιος Γυπάκης

Παναγιώτης Ζουμπουλάκης, Αστερία Σταματάκη, Μάκης Ρόκας, Μαριλίνα Τσετσώνη, Μηλένα Μαργέλη

Επίσης, έγινε αναφορά στην  ανάγκη ανασχεδιασμού του αγροδιατροφικού  μοντέλου -ειδικά για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις. Εν συνεχεία, με συντονίστρια την Μηλένα Μαργέλη, Ειδική Γραμματέα ΠΕΤΕΤ, οι Αστερία Σταματάκη, Κλινική Διατροφολόγος MSc, Υπ. διδάκτωρ Ιατρικής ΕΚΠΑ, Μαριλίνα Τσετσώνη, Senior SRA Manager, Coca-Cola Co, Μάκης Ρόκας, Γεωπόνος Msc- Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης Polypan S.A. και ο Παναγιώτης Ζουμπουλάκης, Αν. Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, μοιράστηκαν τις επιστημονικές τους απόψεις και πρόσφεραν πολύτιμη γνώση στο ζήτημα Διατροφικές τάσεις, καθαρή ετικέτα και καινοτομίες, θέτοντας επί τάπητος τα εξής: το Clean label και πόσο εφικτό είναι, το Active packaging (τροποποιημένη ατμόσφαιρα κλπ) λιγότερο κοστοβόρο και πιο απαραίτητο, τη δύσκολη   παραγωγή προϊόντων χωρίς πρόσθετα και την αντικατάσταση των μακροπρόθεσμα επικίνδυνων, προς μελέτη από την ΕΕ.

Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα Νutraceuticals τρόφιμα και τον ρόλο τους, τη μείωση σακχάρων, αλατιού, λιπαρών από τη βιομηχανία -ανασύνθεση δηλαδή των τροφίμων, τα τρόφιμα για καταναλωτές με δυσανεξίες, τη μείωση του μεγέθους των μερίδων  και την αναγραφή των μερίδων στη συσκευασία. Επί τάπητος τέθηκε η   παρουσία της Ελλάδας στην έρευνα και ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων και η καινοτομία, είτε ριζοσπαστική είτε οριακή που δεν είναι απαραίτητο να την ανακαλύπτουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, αλλά να υιοθετούν καινοτόμες δράσεις μέσω σύμπραξης ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων.

Εν συνεχεία, αναλύθηκε το σύστημα εμπρόσθιας επισήμανσης αλλά και το προς διαβούλευση “σχήμα” Nutri-Score” και τονίστηκε η κεφαλαιώδης ανάγκη για ενιαίο σύστημα επισήμανσης στην ετικέτα, που στηρίζεται πάνω σε επιστημονικά δεδομένα με στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών για πιο υγιεινές επιλογές.

Παναγιώτης Ζουμπουλάκης

Παναγιώτης Χασάπης

Στην συνέχεια την σκυτάλη ανέλαβε ο ΣΕΒΕ, όπου η Γεωργία ακριβείας ως μοχλός ανάπτυξης της παραγωγής και των εξαγωγών, βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσε. Η ημερίδα ξεκίνησε με τον κ. Παναγιώτη Χασάπη, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο ΣΕΒΕ-Σύνδεσμος Εξαγωγέων να αναλύει το θέμα των εξαγωγών τροφίμων και ποτών στην πανδημία και ειδικότερα τις αυξητικές τάσεις που παρουσίασαν τα τελευταία τρία χρόνια όλες οι ελληνικές εξαγωγές, όχι μόνο τα τρόφιμα. Επί τάπητος, τέθηκαν οι παγκόσμιες τάσεις: Νέες τεχνικές, ρομποτική, drones, internet of things, 4η βιομηχανική επανάσταση, πράσινο αποτύπωμα, ενίσχυση εξωστρέφειας μέσω βελτιστοποίησης της παραγωγής – εναρμονισμός με διεθνή πρότυπα ποιότητας. Ακολούθως, στο βήμα ανέβηκε η Δρ. Μάχη Συμεωνίδου, Γενική Διευθύντρια και συν-ιδρύτρια AGROAPPS, η οποία ανέλυσε τη «γεωργία ακριβείας» και την εξωστρέφεια. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η τεχνολογία χρησιμοποιείται στη γεωργία με οικονομικό τρόπο και ευκολία στη χρήση και αναφέρθηκε στη χαμηλή παραγωγικότητα, την έλλειψη εκπαίδευσης, την χαμηλή ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, τα οποία αυτά σε συνδυασμό με την κακή οργάνωση δημιουργούν πιέσεις προς τη βιομηχανία που δεν λαμβάνει το προϊόν που θέλει σε ποσότητα, ποιότητα ή ακόμα και την τιμή που έχει συμφωνήσει.

Δρ. Μάχη Συμεωνίδου

Αθανάσιος Μπλέτσας

Για την Γεωργία ακριβείας, σημειώθηκε ότι απαιτεί υψηλό εξοπλισμό, έχει αυξημένο κόστος στις αναλύσεις και ενδεχομένως να μην αφορά όλους, αλλά ο εκάστοτε γεωργός μπορεί να επιλέξει το πλέγμα τεχνολογιών που πραγματικά χρειάζεται. Την Ιχνηλασιμότητα 4.0, τη Βιωσιμότητα και τις Εξαγωγές πραγματεύτηκε εν συνεχεία, ο κ. Αθανάσιος Μπλέτσας, Διευθυντής Διαχείρισης & Διασφάλισης Ποιότητας EURIMAC AE, μίας από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες παραγωγής ζυμαρικών στην Ελλάδα, περιγράφοντας στην ουσία, τον τρόπο με τον οποίο η γεωργία ακριβείας γίνεται πράξη στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τη διαδικασία παραγωγής του εργοστασίου, ενώ ο κ. Βασίλειος Ευθυμιάδης, Αντιπρόεδρος Ομίλου Κ&Ν Ευθυμιάδης Μ. ΑΒΕΕ, σε «ζωντανή» σύνδεση με την εκδήλωση, κατέθεσε τη δική του άποψη για τον Ψηφιακό Σύμβουλο στο χωράφι και το ρόλο που θα παίξει η γεωργία ακριβείας στο μέλλον. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τελευταία θα αποτελέσει αναμφίβολα τον ακρογωνιαίο λίθο της επιβίωσης του ανθρώπινου είδους. Η αγροδιατροφική βιομηχανία θα πρέπει να έχει ως αποκλειστικό στόχο την αειφόρο εντατικοποίηση που είναι αδύνατο να επιτευχθεί χωρίς την μαζική και συντονισμένη χρήση του συνόλου των ψηφιακών εφαρμογών που αφορούν την παραγωγική διαδικασία, επισημάνθηκε στο τέλος.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας