FoodExpo
Search
Generic filters
Filter by Custom Post Type

Mediterranean Food Stage

Τα ελληνικά προϊόντα αναδείχτηκαν στο «Mezé Project»

Η γαστρονομική υπεροχή και ποιότητα των προϊόντων της Ελλάδας προβλήθηκαν μέσα από μοναδικά πιάτα – προτάσεις σε μεζέδες που δημιούργησαν καταξιωμένοιchefs.

Με θεματικό τίτλο “Mezé Project“, τα live cooking shows της φετινής διοργάνωσης, που πραγματοποιήθηκαν και τις τρεις ημέρες στο stage του Hall 1, εστίασαν στη δημιουργία προτάσεων για μεζέδες με βάση τα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας ελληνικά τρόφιμα και ποτά.

Γαστρονομική παράδοση… Αττικής, Σπάτων, Σαρωνικού, Ιονίων Νήσων αλλά και Ιταλίας

Στην αρχή των παρουσιάσεων εκπρόσωποι από τους Δήμους Αρτέμιδος -Σπάτων, Σαρωνικού και Μαρκοπούλου παρουσίασαν το Πρόγραμμα Αμπελώνας Αττικής. Στόχος του προγράμματος όπως ανέφεραν είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αττικής όπως είναι τα εκλεκτά κρασιά της και η επένδυση σε δράσεις που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας και την προβολή των αττικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Στην συνέχεια στο stage ανέβηκε ο εκπρόσωπος του Ice – Italian Trade Agency Fabrizio Camastra, και παρουσίασε τον κυβερνητικό αυτό οργανισμό που προωθεί τη διεθνοποίηση των ιταλικών εταιρειών, σύμφωνα με τις στρατηγικές του Ιταλικού Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης. Στο πλευρό του βρέθηκε και ο ιδιοκτήτης και Chef εστιατορίων, σε Αθήνα και Ρόδο, Giovanni Scaraggi που φυσικά δημιούργησε μοναδικούς μεζέδες με άρωμα Ιταλίας!

Οι Chefs Μαχαίρας Χρήστος και Μουρελάτος Μπάμπης παρουσίασαν προτάσεις για μεζέδες με βάση τα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας προϊόντα από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ενώ παράλληλα ο Νεκτάριος Αραβαντινός, Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Ιονίων Νήσων έκανε ειδική αναφορά σε ελιές, λάδι, κουμκουάτ, ηδύποτα, κρασιά, τυριά, φακές, τσιπούρα, παραδοσιακό σαπούνι, που είναι μερικά από τα πιο γνωστά προϊόντα των Ιονίων Νήσων.

Τάσος Τόλης, Giovanni Scaraggi

Τέλος, η διάσημη chef Ντίνα Νικολάου, πραγματοποίησε ένα μοναδικό Masterclass μαγειρικής του ευρωπαϊκού προγράμματος EURICE όπου δημιούργησε πρωτότυπες συνταγές αξιοποιώντας το μεσόσπερμο ελληνικό ρύζι και παντρεύοντας την παράδοση με μοντέρνες τεχνικές και ιδέες. Μαζί της στην σκηνή βρέθηκε και η εκπρόσωπος του Οργανισμού κ. Σύλβια Κουμεντάκη, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα το οποίο έχει ως στόχο την βιώσιμη πτυχή της καλλιέργειας του μεσόσπερμου ρυζιού ποικιλίας Ronaldo.

Συνταγές από K.Mακεδονία, Α.Μακεδονία – Θράκη, Κρήτη, Ήπειρο, Σ. Ελλάδα & Β. Αιγαίο  

Μεζέδες από τις υπέροχες περιοχές της χώρα μας, φτιαγμένοι με ντόπια εκλεκτά προϊόντα κέρδισαν το ενδιαφέρον του κοινού και τις γευστικές εντυπώσεις. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έμπειρους και καταξιωμένους chef που παρουσίασαν προτάσεις για μεζέδες με βάση τα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας ελληνικά τρόφιμα και ποτά. Η Περιφέρεια Κρήτης με την Chef Γεωργία Κουτσούκου βρέθηκε στην αρχή της ημέρας στο stage και μας ταξίδεψαν στην μεγαλόνησο με συνταγές παραδοσιακές. Στην συνέχεια ο Chef Κώστας Γεωργατζάς από την Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδος, εκπροσώπησε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα της περιοχής μάγεψε το κοινό με τις μαγειρικές δημιουργίες του. Μαζί του στην σκηνή βρέθηκε και ο Μπάνε Πρέλεβιτς, Αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας, ο οποίος αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά που κάνουν τα προϊόντα των επιχειρήσεων της περιφέρειας τόσο ξεχωριστά.  

Την μαγειρική σκυτάλη πήρε ο Chef της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας Τάσος Ραγκούσης που μας «σύστησε» λαχταριστούς μεζέδες με καταγωγή από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Στο πλευρό του βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάργυρος Πατακάκης, ο οποίος μίλησε για τις γαστρονομικές «ομορφιές» του τόπου. 

Τυροκομικά προϊόντα, ελαιόλαδο, μέλι, παξιμάδια, ρακή και κρασί με υψηλή θρεπτική αξία, πλούσια γεύση και μεστά αρώματα αποτέλεσαν για την chef  Νεκταρία Κοκκινάκη, την καλύτερη βάση για μεζέδες, η οποία εκπροσώπησε μαγειρικά την Αγροδιατροφική Κρήτης.  

Τα live cooking shows συνεχίστηκαν με την Περιφέρεια Ηπείρου με τους Chefs Τάσο Τόλη και Έκτωρα Ιωάννου να φτιάχνουνε μεζέδες φυσικά με πρωταγωνιστές τα εξαιρετικά Ηπειρώτικα τυριά. Η Chef Παναγιώτα Τζουλιέτα Δούβρη ανέδειξε μέσα από τις συνταγές της τα θρεπτικά τρόφιμα από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.  

Τέλος, η μαγειρική αυτή ημέρα ολοκληρώθηκε με συνταγές της Chef Τζένη – Ιωάννα Παλαιολόγου με προϊόντα από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπως όσπρια, ζυμαρικά, αλλαντικά και φυσικά αρωματικά και μαστίχα! Μαζί της στην σκηνή βρέθηκαν οι Νίκος Νύκτας – Αντιπ/χης Ανάδειξη – Προώθησης Προϊόντων και ο Πίτσιος Πάνος Στέλεχος Marketing Π.Β.Α., οι οποίοι αναφέρθηκαν στις δράσεις υποστήριξης των επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας τοπικών προϊόντων αλλά και στα προγράμματα που έχουν διαμορφώσει ως Περιφέρεια για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την ώθηση των εξαγωγών. 

Γεύσεις από Δ. Ελλάδα, Πελοπόννησο, Ν. Αιγαίο, Θεσσαλία & Δ. Μακεδονία 

Η γαστρονομική υπεροχή και ποιότητα των προϊόντων της Ελλάδας προβλήθηκαν για πρώτη μέρα μέσα από μοναδικά πιάτα – προτάσεις σε μεζέδες που δημιούργησαν καταξιωμένοι chefs 

Τα live cooking shows ξεκίνησαν με την παρουσίαση προτάσεων για απολαυστικούς μεζέδες από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας και τον Chef Μάνδρο Βασίλη, με τοπικά προϊόντα από την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας. Στην συνέχεια η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ακρόπολις και ο Chef Κωβαίος Κωνσταντίνος δημιούργησαν μεζέδες με εξαιρετικά προϊόντα από την Περιφέρεια Αττικής. 

Απολαυστικά πιάτα που «τίμησαν» την γη της Περιφέρειας Πελοποννήσου δημιουργήθηκαν από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας και τον Chef Παναγιώτη Μπουρτσουκλή και στη συνέχεια το κοινό είχε την ευκαιρία να δει συνταγές για προτάσεις μεζέδων με ντόπια εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τα όποια έφτιαξαν ο Chef Νίκος Χριστοφόρου, από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκάνησων & Κυκλάδων. Μαζί τους ήταν ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Αντιπεριφερειάρχης, Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Η μέρα κύλησε με αρώματα και γεύσεις από κάθε γωνιά της χώρας να κατακλύζουν το stage και γαστρονομικές προτάσεις να κλέβουν την παράσταση καθώς τα live cooking shows συνεχίστηκαν με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας και τον Chef Παναγούλη Βασίλη, με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Chef Γιώργο Καραβαγγέλα και με το Επιμελητήριο Σερρών και την Chef Τάτη Μπόκοτση, από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας