Search
Generic filters
Filter by Custom Post Type

Workshops & Seminars

Νέες Τεχνολογίες, Βιωσιμότητα και Εξωστρέφεια

Ένα άκρως δυναμικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο Workshops & Seminars stage, γεμάτο ενδιαφέρουσες ημερίδες και παρουσιάσεις σημαντικών case studies 

Εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, τεχνολόγοι τροφίμων και ακαδημαϊκοί συγκεντρώθηκαν στο Hall 2 κατά τη διάρκεια των τριών ημερών της έκθεσης. Ήρθαν σε επαφή τόσο με τους επαγγελματίες του κλάδου που επισκέφτηκαν την έκθεση όσο και με τους εκθέτες που επιθυμούσαν να αποκτήσουν έγκυρες γνώσεις για καίρια ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο τροφίμων και ποτών.

Δευτέρα 10 Μαρτίου

Τη Δευτέρα 10/3 στο Hall 2 του Athens Metropolitan Expo διοργανώθηκε μια σημαντική ημερίδα από τον ΣΕΒΤ σχετικά με τις προκλήσεις και τις προοπτικές που αντιμετωπίζει ο κλάδος της διατροφής, ενώ ακολούθησαν ενδιαφέρουσες ομιλίες και case studies γύρω από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EXCEL4MED. 

Η διατροφή σήμερα 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της κ. Β. Παπαδημητρίου, Γενικής Διευθύντριας ΣΕΒΤ, η οποία υπογράμμισε την άψογη διοργάνωση της έκθεσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η FOOD EXPO 2025 δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχες ευρωπαϊκές εκθέσεις». Έπειτα, έλαβε τον λόγο η κ. Κ. Βαρταλίτη, Συντονίστρια Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής ΣΕΒΤ, Διευθύντρια Νομοθεσίας Τροφίμων και Επιστημονικών Υποθέσεων NESTLE, η οποία αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των τροφίμων σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είναι η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και η βιωσιμότητα των συστημάτων τροφίμων, ενώ εξέθεσε παράλληλα τον Κώδικα Αρχών και το Ελληνικό Pledge για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Ακολούθησε η κ. Ε. Μαγριπλή, Επίκουρη Καθηγήτρια Διατροφικής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία μίλησε για τη σημασία της επεξεργασίας των τροφίμων και για τα οφέλη που αυτή προσφέρει, π.χ. μέσα από τον εμπλουτισμό με θρεπτικά συστατικά, τη συντήρηση και τη μείωση της σπατάλης. Ολοκληρώνοντας το πρώτο μέρος των τοποθετήσεων, η κ. Μ. Καψοκεφάλου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσίασε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Nutrition By Design, το οποίο αποσκοπεί στην ανάπτυξη προϊόντων με ισχυρά διατροφικά χαρακτηριστικά μέσα από τη χρήση βάσεων δεδομένων, οι οποίες παρέχουν πληροφορίες για τη σύσταση και τις ιδιότητες των τροφίμων.  

Βάσω Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια ΣΕΒΤ

Προοπτικές και προκλήσεις 

Η ημερίδα συνεχίστηκε με μια διαφωτιστική συζήτηση σχετικά με τον ρόλο που η βιομηχανία τροφίμων διαδραματίζει στην προσφορά ασφαλών και ωφέλιμων τροφίμων, τη σημασία της ακαδημαϊκής κοινότητας στη διάχυση της γνώσης και την εκπαίδευση των καταναλωτών πάνω σε θέματα διατροφής. Ως προς τις σύνθετες επιθυμίες των καταναλωτών και την ανταπόκριση της βιομηχανίας, η κ. Καψοκέφαλου επεσήμανε: «Πλέον παράγονται τρόφιμα που ανταποκρίνονται στις αρχές της βιωσιμότητας και σε ένα άλλο σύστημα αξιών, το οποίο περιλαμβάνει λ.χ. την ευζωία των ζώων, την τοπική παραγωγή και το clean label, κάτι που δείχνει ότι υπάρχουν τα αντανακλαστικά και η βιομηχανία ανταποκρίνεται με επιτυχία σε αυτές τις ανάγκες». Η κ. Μαγριπλή τόνισε από την πλευρά της ότι τα τρόφιμα πρέπει να προσεγγίζονται από διαφορετικές πλευρές, προσθέτοντας ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στο κομμάτι της πληροφόρησης του καταναλωτικού κοινού. Στην επισήμανση των τροφίμων και στην εκπαίδευση των καταναλωτών ώστε να κατανοούν τις σχετικές πληροφορίες αναφέρθηκε η κ. Ι. Κοντελέ, Διαιτολόγος,  Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος Υπουργείου Υγείας, υπογραμμίζοντας ως προς αυτό τον ρόλο συνεργειών μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας, πολιτείας και βιομηχανίας. Η κ. Α. Χατζηγεωργίου, Αναπληρώτρια Συντονίστρια Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής ΣΕΒΤ, R&D & Packaging Development Director, ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, επεσήμανε ότι η βιομηχανία τροφίμων δίνει επιλογές πληροφόρησης, εφόσον ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να γνωρίζει τι καταναλώνει, δηλώνοντας παράλληλα ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω εκπαίδευσης του αγοραστικού κοινού σε θέματα επισήμανσης. Σχετικά με αυτό το ζήτημα, ο κ. Χ. Προεστός, Καθηγητής Χημείας Τροφίμων στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέφερε, τέλος, ότι τα πανεπιστήμια διοργανώνουν open days για την ενημέρωση των μαθητών και άλλων κοινωνικών ομάδων, επισημαίνοντας ότι η διάχυση της πληροφορίας μπορεί να διευκολυνθεί μέσω influencers που ασχολούνται με θέματα υγείας.  

  

*Το πάνελ συντόνισε ο κ. Ρ. Γαμβρός, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής ΣΕΒΤ 

Ρ. Γαμβρός, Μ. Καψοκεφάλου, Χ. Προεστός, Ι. Κοντελέ, Ε. Μαγριπλή, Α. Χατζηγεωργίου

Προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας με βιώσιμες πρακτικές – η περίπτωση του EXCEL4MED  

Στο πλαίσιο του Workshops and Seminars stage ακολούθησε σειρά ομιλιών γύρω από το ευρωπαϊκό έργο EXCEL4MED, με την κ.  Ε. Ξαξίρη, Υπεύθυνη Προγραμμάτων ΣΕΒΤ, να παρουσιάζει τα βασικά σημεία και τους στόχους του, ενώ ύστερα ο κ. Β. Βαλδραμίδης, Αναπλ. Καθηγητής Χημείας Τροφίμων στο ΕΚΠΑ, επικεντρώθηκε στην ερευνητική πτυχή του έργου. Αυτή περιλαμβάνει την ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών για την εκχύλιση ελαίου από ρόδι και εσπεριδοειδή, τη διάσπαση σακχάρων χυμού καθώς και την αξιοποίηση παραπροϊόντων παράπλευρης ροής και βιομηχανικών λυμάτων. Στη συνέχεια, ο Δρ. Γ. Κατσαρός, Ερευνητής Β’, Χημικός Μηχανικός, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη και παραγωγή νέων λειτουργικών προϊόντων με ενσωματωμένα βιοδραστικά συστατικά από παράπλευρες ροές της βιομηχανίας τροφίμων για την αντιμετώπιση προκλήσεων που θα επηρεάσουν την παραγωγή μέχρι το 2050. Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του προγράμματος, ο κ. Γ. Κλεφτοδήμος, Αναπλ. Καθηγητής στο CIHEAM-IAMM μίλησε για τη συμβολή του EXCEL4MED στη διαμόρφωση επιχειρηματικών μοντέλων μέσω ανάλυσης αλυσίδων αξίας σε Ελλάδα και Μάλτα. Ο κ. Κλεφτοδήμος ανέφερε ότι η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε ενέπλεξε όλους τους φορείς της αλυσίδας αξίας, από τον αρχικό παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Μάλτα οι νέες τεχνολογίες αναμένεται να υιοθετηθούν από παραγωγούς, καθότι απουσιάζει η ενδιάμεση βιομηχανία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου παρατηρείται ένα ισχυρό επιχειρηματικό οικοσύστημα. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Κλεφτοδήμος υπογράμμισε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των ελληνικών επιχειρήσεων ως προς την ανταγωνιστικότητα στις διεθνείς αγορές, καθώς και την περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα.  

Β. Βαλδραμίδης, Αναπλ. Καθ. ΕΚΠΑ   

Ε. Ξαξίρη, Υπεύθυνη Προγραμμάτων ΣΕΒΤ

Κυριακή 9 Μαρτίου 

Γεωργικά προϊόντα: τρόποι ενημέρωσης και προώθησης 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του κ. Νικόλαου Ταβουλάρη, Προϊσταμένου Δ/νσης Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος παρουσίασε την πολιτική προώθησης των αγροτικών προϊόντων που σχεδιάζεται σε επίπεδο ΕΕ και υλοποιείται από τα κράτη μέλη, τους στόχους και τις επιμέρους κατηγορίες δράσεων προώθησης, με υλοποίηση είτε από ευρωπαϊκές επαγγελματικές ενώσεις και φορείς είτε απευθείας από την ΕΕ. Αναφέρθηκε, ακόμη, σε συγκεκριμένες δράσεις ενημέρωσης και προώθησης, όπως είναι οι διαφημίσεις στα social media, η συμμετοχή σε εκδηλώσεις (π.χ. γευσιγνωσίες, εκθέσεις, συναντήσεις με αγοραστές) αλλά και η διενέργεια μελετών για νέες αγορές. Επιπρόσθετα, ο κ. Ταβουλάρης διευκρίνισε ποιοι μπορούν να είναι δικαιούχοι για τον Κανονισμό 1144/2014, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που αφορά γεωργικά προϊόντα αλλά και τον οίνο, το οποίο ανοίγει κάθε χρόνο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  

Στη συνέχεια, η κ. Ειρήνη Χουδετσανάκη Γεωπόνος ΤΕ., Πρόεδρος Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης και Μέλος Δ.Σ. ΕΦΕΤ, παρουσίασε τους στόχους και τις δράσεις της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, με ειδική αναφορά στο brand name «κρήτη» και στα σήματα «κρητικές γεύσεις» και «κρητικό δεκατιανό», με σκοπό την ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα και της τοπικής γαστρονομικής ταυτότητας. Έπειτα, ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, Αντιπρόεδρος ΕΘΕΑΣ και Πρόεδρος της εταιρείας «Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές», ανέφερε ότι βασικός σκοπός της εταιρείας είναι να φτάσουν τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα με τρόπο συντονισμένο στις διεθνείς αγορές. Ως προς αυτό, ο κ. Γιαννακάκης επεσήμανε τον ρόλο της οργάνωσης του πρωτογενούς τομέα καθώς και την ανάγκη καλλιέργειας προϊόντων που παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση στην αγορά.  

 Ημερίδα OLIVE OIL LAB 

Στη σημαντική αυτή ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του FOODEXPO LAB, παρουσιάστηκαν τρόποι σύνδεσης με επώνυμα brands, ενώ ύστερα η συζήτηση εξειδικεύθηκε στην αγορά ελαιόλαδου και στο πώς μπορούν να διαμορφωθούν οι απόψεις των καταναλωτών σχετικά με αυτό.  

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την κεντρική ομιλία του κ. Peter Economides, Brand Strategist, Felix BNI, ο οποίος επεσήμανε τα βασικά σημεία για το χτίσιμο ενός ισχυρού brand. Ιδιαίτερα εστίασε στην ανθρώπινη επαφή – «οι ισχυρές μάρκες δημιουργούν ανθρώπινες συνδέσεις», όπως ανέφερε –, στις αξίες και στην εταιρική κουλτούρα. Ειδικά ως προς το ελαιόλαδο, ο κ. Economides υπογράμμισε: «πρέπει να μιλήσουμε για την καταγωγή και την ιστορία του προϊόντος μας, να φτιάξουμε επίσης ένα ήθος τέτοιο, το οποίο θα νιώθει κάθε άνθρωπος που θα δουλεύει στον τομέα του ελαιόλαδου. Και αυτό ώστε η Ελλάδα να γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς».  

Οι εκτιμήσεις και οι απόψεις των καταναλωτών για το ελαιόλαδο 

Στη συνέχεια, το πρώτο πάνελ ομιλητών εστίασε σε καίρια ζητήματα που αφορούν το ελαιόλαδο σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Economides διευκρίνισε πως η διαμόρφωση κουλτούρας πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο, ενώ ύστερα ο κ. Κωνσταντίνος Σπανούδης, τ. Γεν. Διευθυντής COCACOLA HELLENIC, υπογράμμισε τη σημασία της επιμόρφωσης, της οργάνωσης και της συνέπειας όσον αφορά την προώθηση ενός ποιοτικού προϊόντος. Ο κ. Αντώνης Γκορτζής, Πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ηθικής (ΕΒΕΝ) Ελλάδας και Ευρώπης, Πρόεδρος ONE TEAM, τόνισε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα στην επικοινωνία και στο μάρκετινγκ, προκειμένου να διενεργηθούν επιτυχημένες προωθητικές καμπάνιες, ενώ ο κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης, Communications, External Affairs Advisor, Αντιπρόεδρος ΣΕΒΤ, Πρόεδρος ΦΙΛΑΙΟΣ, δήλωσε πως η ένταξη του ελαιόλαδου στο κοινοτικό καθεστώς λειτούργησε περιοριστικά τόσο ως προς τη διάθεσή του στην αγορά όσο και σε επίπεδο καλλιέργειας. Ο ίδιος προσέθεσε ότι η προτίμηση του αγοραστικού κοινού στο χύμα ελαιόλαδο έδειξε πως μέρος των καταναλωτών δεν πείστηκε από τις εναλλακτικές προτάσεις σε τυποποιημένο ελαιόλαδο.  

Το ελαιόλαδο ως εθνικό προϊόν – τομέας σε κρίση;  

Η θεματική του δεύτερου πάνελ εξέτασε το ελαιόλαδο ως εθνικό προϊόν, διερευνώντας παράλληλα κατά πόσον ο συγκεκριμένος τομέας βρίσκεται σε κρίση. Ξεκινώντας, ο κ. Μανώλης Φραγκάκης, Πρόεδρος Δικτύου Κρητικού Ελαιόλαδου, παρουσίασε τις δράσεις του δικτύου όσον αφορά την προώθηση του τοπικού ελαιόλαδου, ενώ ο κ. Μιχάλης Καθαράκης, Διαχειριστής Μεσογειακού Κέντρου Ικανοτήτων Αγροδιατροφής – MACC, αναφέρθηκε στον κεντρικό ρόλο της καινοτομίας και της χρήσης τεχνολογίας (π.χ. QR κωδικοί ή NFC στις συσκευασίες) για την απόκτηση συγκριτικού πλεονεκτήματος αλλά και για την αντιμετώπιση προκλήσεων που αφορούν τη γήρανση του αγροτικού πληθυσμού ή την έλλειψη εξειδικευμένης εκπαίδευσης. Μετά, τον λόγο έλαβε ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, Αντιπρόεδρος ΕΘΕΑΣ, ο οποίος επικεντρώθηκε σε προβλήματα που ανέκυψαν στις καλλιέργειες λόγω κλιματικής αλλαγής καθώς και σε τρόπους αντιμετώπισής τους με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Έπειτα, ο κ. Γιάννης Καρβέλας, Σύμβουλος επιχειρήσεων ελαιόλαδου, Διευθυντής PARATUS Europe, ανέδειξε τη σημασία του οργανοληπτικού ελέγχου για την κατηγοριοποίηση του προϊόντος, καταλήγοντας ότι «ή όλοι μαζί θα πάμε μπροστά ή όλοι μαζί θα κάνουμε βήματα πίσω». Μια σύντομη τοποθέτηση έκανε τέλος ο κ. Σπύρος Δαφνής, Κερκυραίος ελαιοπαραγωγός, ο οποίος μίλησε για τη σημασία του οράματος και της χρήσης παραδειγμάτων από χώρες του εξωτερικού για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.  

*Η Ημερίδα OLIVE OIL LAB συντονίστηκε από τον κ. Γιώργο Οικονόμου, Οικονομολόγο-Εμπειρογνώμονα σε θέματα Αγροδιατροφικού τομέα 

Βιωσιμότητα και τάσεις στο επίκεντρο της ημερίδας MEAT LAB   

Η ημερίδα για το κρέας, με συντονιστή και εδώ τον Γιώργο Οικονόμου, “άνοιξε” με μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για την αειφορία και τη βιωσιμότητα στον κλάδο και συμμετέχοντες τους: Αλεξανδρόπουλο Θωμά (Κτηνίατρο-Υγιεινολόγο, τ. Γενικό Διευθυντή Κτηνιατρικής ΥΠΑΑΤ), Πατούνα Γιάννη (Διευθυντή Έρευνας, Ανάπτυξης & Διοίκησης Λειτουργιών ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ), Διδάγγελο Γιώργο, (Αντιπρόεδρο Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας-ΣΕΚ) και Κρυσταλλίδου Ευδοκία (Επικεφαλής του Κόμβου Καινοτομίας & Στρατηγικής του Μεσογειακού Κέντρου -MACC).  

Πρώτος ο κ. Αλεξανδρόπουλος αναφέρθηκε στην αδήριτη σχέση μεταξύ ποιότητας και ασφάλειας, καθώς και στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που περικλείει ο όρος “ποιότητα”, τα οποία περιλαμβάνουν τις έννοιες θρεπτική αξία, συσκευασία, διατηρησιμότητα, τιμή και διαθεσιμότητα. Στη συνέχεια, ο κ. Διδάγγελος αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι η ιστορία της χοιροτροφίας στην Ελλάδα, από την ομηρική εποχή μέχρι σήμερα, ενώ σημείωσε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στις μέρες μας ο κλάδος του χοιρινού κρέατος, ο οποίος παρά τις δυσκολίες παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας και εξαιρετικού γευστικού προφίλ.  

Έπειτα, η κα Κρυσταλλίδου αναφερόμενη στην αιγοτροφία και προβατοτροφία, σημείωσε πως οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις όσον αφορά την σταθερή ποιότητα του κρέατος λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εκτροφής, ενώ  δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σημασία της κυκλικής οικονομίας και της βιωσιμότητας, που απασχολεί και τον καταναλωτή, καθώς και την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ φορέων που έχουν τέτοια γνώση, ώστε να εκπαιδεύσουν και τους παραγωγούς.  

Στη συνέχεια, ο κ. Πατούνας σημείωσε πως για τον ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ, βασική αρχή είναι η ισορροπημένη ανάπτυξη για εκτροφείς, μεταποιητές και εργαζομένους.  Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: “Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για την προστασία του περιβάλλοντος, την ευζωία των πτηνών και την προσφορά προϊόντων προστιθέμενης αξίας. Ωστόσο οι πολλοί κανονισμοί θέτουν προβλήματα στις εταιρείες όσον αφορά τη βιωσιμότητά τους. Μία λύση είναι να προσεγγίζουμε κάθε περιβαλλοντικό ζήτημα ως ευκαιρία ανάπτυξης, οπότε με συγκεκριμένες επενδύσεις να μπορούμε να συνδυάζουμε και τα δύο”.    

Στη συνέχεια ακολούθησε το πάνελ με θέμα “Τάσεις και ευκαιρίες στην αγορά παρασκευασμάτων & προϊόντων κρέατος” και τη συμμετοχή των Κομνηνού Στέφανου (Αναλυτή Αγοράς, εταίρου NETRINO), Φασουλά Γιάννη, (προέδρου Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος & Κτηνοτροφίας – ΕΔΟΤΟΚΚ), Ζέτας Δ. Μανώλη-Πιρπιρή, Αντιπροέδρου Πανελλήνιας Ένωσης Εμπορικών Αντιπροσώπων Κρέατος-ΠΕΕΑΚ),  και Ντεληφιλιππίδη Βασίλη (Επίτιμου και τέως προέδρου Ένωσης Κρεοπωλών Αθήνας – ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ).

Πρώτος ο κ. Φασουλάς υπογράμμισε την ανάγκη να κάνουμε πλουτοπαραγωγικό τον πρωτογενή τομέα, ώστε να δώσουμε κίνητρα ανάπτυξης στην περιφέρεια, ενώ όσον αφορά τις καταναλωτικές τάσεις στην αγορά, αναφέρθηκε στην εξέλιξη της κρεοτεχνίας, αλλά και στη στροφή στα έτοιμα γεύματα και την καθαρή ετικέτα. 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κα Πιρπιρή, η οποία αναφερόμενη στην ΠΕΕΑΚ σημείωσε πως βασική προτεραιότητά της παραμένει η εξωστρέφεια προκειμένου να ισχυροποιήσουν όλοι οι εισαγωγείς τη θέση τους, εξασφαλίζοντας την διάθεση ποιοτικών προϊόντων, με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. 

Έπειτα, ο κ. Ντεληφιλιππίδης σημείωσε πως το ελληνικό κρεοπωλείο είναι σε πολύ υψηλότερο επίπεδο σήμερα σε σχέση με εκείνο πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ενώ δεν παρέλειψε να εξάρει την ανάπτυξη της κρεοτεχνίας στην Ελλάδα, που οδήγησε και στη στροφή των κρεοπωλείων στα παρασκευάσματα.  

Τέλος, ο κ. Κομνηνός παρουσίασε για πρώτη φορά την έρευνα με τίτλο “Μελέτη του κλάδου προϊόντων κρέατος στην Ελλάδα”, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΒΕΚ. Βασικά συμπεράσματα της μελέτης είναι ότι η συγκεκριμένη αγορά στη χώρα μας είναι δυναμική, με την κατανάλωση του επεξεργασμένου κρέατος να παραμένει χαμηλά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ωστόσο, η στροφή των καταναλωτών στα έτοιμα γεύματα αποτελεί σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης για τον συγκεκριμένο κλάδο που μπορεί να την αξιοποιήσει, για να ενισχύσει τη θέση του. 

Σάββατο 8 Μαρτίου

Ημερίδα Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων τροφίμων

Η επίκαιρη ημερίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων καλωσορίστηκε και προλογίστηκε από τον Διευθυντή Εκδόσεων και Παράλληλων Εκδηλώσεων της διοργανώτριας εταιρείας FORUM SA, κ. Θανάση Γιαλούρη, ο οποίος τόνισε την αδιαίρετη συνάφεια που έχει εμπεδωθεί ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα και τη βιομηχανία τροφίμων, τονίζοντας την υπεραξία που λαμβάνει αυτή η συνέργεια κάθε φορά που αναβαπτίζεται στο περιβάλλον της μεγαλύτερης έκθεσης τροφίμων και ποτών στην Ν/Α Ευρώπη.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος της ΠΕΤΕΤ και διευθυντής εργοστασίου και ανάπτυξης προϊόντων της Λάβδας ΑΕ, κ. Ιωάννης Σμαρνάκης, ο οποίος έθεσε τις βάσεις για τη συζήτηση με θέμα τις νέες τεχνολογίες, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξωστρέφεια στην παραγωγή τροφίμων. Με παρουσιαστή και συντονιστή της θεματικής ενότητας τον γενικό γραμματέα της ΠΕΤΕΤ, κ. Παναγιώτη Μανιατέα, ο κ. Σμαρνάκης προλόγισε ένα ιδιαίτερα αξιόλογο πάνελ. Στην ομιλία του, τόνισε την αξία της καινοτομίας και πώς αυτή μπορεί να εφαρμοστεί στην καθημερινή ζωή, ξεπερνώντας τα όρια των επιστημονικών σημειώσεων και εργαστηρίων.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Βασίλης Αθανασιάδης, λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μετέφερε τις στοχεύσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, μιλώντας για τις σημαντικές εξελίξεις της πράσινης τεχνολογίας αιχμής, η οποία δεν αποτελεί πλέον ένα μακροπρόθεσμο δεδομένο, αλλά ένα άμεσο ζητούμενο.

«Στις μέρες μας είναι λάθος να χρησιμοποιούμε τον όρο απόβλητα στη βιομηχανία τροφίμων» ανέφερε ο κ. Αλέξης Πάντζιαρος, CEO & Co-Founder της Coffeeco. Ο κ. Πάντζιαρος ανέφερε ότι στην περίπτωση της εταιρείας του τα κατακάθια του καφέ, τα οποία είναι ευρέως διαδεδομένα ως οργανικά απόβλητα, συλλέγονται συστηματικά από διάφορα σημεία συγκέντρωσης σε όλη τη χώρα. Μετά από ειδική επεξεργασία, διοχετεύονται εντός και εκτός συνόρων, κυρίως στη βιομηχανία της κοσμητολογίας, η οποία έχει επενδύσει σε έρευνα για την αξιοποίησή τους.

Το πάνελ «Καινοτομία ως εργαλείο εξωστρέφειας στη βιομηχανία τροφίμων» ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση κ. Ανδρέα Τσέλου, διευθυντή ποιότητας του ομίλου Μύλοι Λούλη. Το υψηλόβαθμο στέλεχος μετέφερε τη hands on εμπειρία που διαθέτει ο ελληνικός κολοσσός αλεύρων, με την τριών αιώνων ιστορία του, υπογραμμίζοντας ότι «το τρόφιμο πρέπει σε όλη την αλυσίδα ζωής του να είναι ασφαλές, υγιεινό και να προσδίδει αξία στη διατροφή», ενώ για να επιβιώσει η ελληνική βιομηχανία τροφίμων στο εξωτερικό χρειάζεται καινοτομία και αυτοματισμός.

Γαλακτοκομικά: μεγάλα άλματα στην έρευνα και τον σχεδιασμό προϊόντων

Ένα καίριο topic για την ελληνική οικονομία, που εκπορεύεται από το αγροτικό/κτηνοτροφικό παρελθόν της χώρας μας βρέθηκε στο δεύτερο τραπέζι της ημερίδας της ΠΕΤΕΤ. Με συντονίστρια την κ. Νάσια Αντωνίου, Γεωπόνο-Τεχνολόγο Τροφίμων MSc, η κ. Ευσταθία Τσάκαλη, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η κ. Κική Ζηνοβιάδου, καθηγήτρια του αμερικανικού κολεγίου Perrotis, ο Δρ. Χρήστος Αποστολόπουλος, πρόεδρος ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανίων Γαλακτοκομικών Προϊόντων) και ο κ. Κώστας Παπαθεοδώρου, τεχνολόγος τροφίμων της Lactalis Hellas, συναποτέλεσαν ένα πολυσυλλεκτικό, υψηλού επιπέδου πάνελ, το οποίο ανέδειξε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των γαλακτοκομικών ως προς την παραγωγή και το διεθνή ανταγωνισμό.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο κ. Παπαθεοδώρου απαρίθμησε σε πόσους σημαντικούς τομείς έχει κάνει άλματα τα τελευταία 30 χρόνια η ελληνική γαλακτοκομία. Η κ. Τσάκαλη, αναφέρθηκε κυρίως στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η εγχώρια γαλακτοκομία: αρωγή της επιστημονικής κοινότητας προς τη βιομηχανία, παρακολούθηση των megatrends που συχνά οδηγούν στην εντατικοποίηση της παραγωγής (λιγότερες μονάδες, αλλά περισσότερο γάλα), επένδυση κεφαλαίων στην έρευνα και στην αναβάθμιση εγκαταστάσεων, οικολογικά αιτούμενα και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, είσοδος νέων προϊόντων, όπως υποκατάστατα ροφήματα, που ενίοτε λειτουργούν ανταγωνιστικά προς το γάλα (κυρίως αγελαδινό, αλλά και αιγοπρόβειο).

O Δρ. Χρήστος Αποστολόπουλος, πρόεδρος ΣΕΒΓΑΠ, έκανε λόγο για τις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις ως προς τη συσκευασία, την προσδοκία των καταναλωτών για προϊόντα clean label, αναφέροντας μάλιστα τον όρο «φαρμακευτικά τρόφιμα», δηλαδή τροφές από τις οποίες οι καταναλωτές έχουν την προσδοκία/ελπίδα ότι μπορούν να βοηθηθούν στην αντιμετώπιση ορισμένων ασθενειών.

Με την προσαρμογή της βιομηχανίας τροφίμων στα φυτικά υποκατάστατα γάλακτος καταπιάστηκε στην εισήγησή της η κ. Κική Ζηνοβιάδου, καθηγήτρια του κολεγίου Perrotis. Όπως και οι συνάδελφοι της νωρίτερα, τόνισε ότι οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης δεν έχουν την ίδια απορροφησιμότητα ούτε την ίδια θρεπτική υπεροχή, όπως οι πρωτεΐνες του ζωικού γάλακτος. Ανέφερε επίσης ότι η εμπλοκή των προσώπων και των φορέων με την παραγωγή γάλακτος πρέπει να συνοδεύεται οπωσδήποτε από άρτια εκπαίδευση, ενώ υπογράμμισε εμφατικά ότι πρέπει να γίνει σαφής διαχωρισμός της έννοιας «γάλα» και της έννοιας «ρόφημα» στη συνείδηση των καταναλωτών.

Ελαιόλαδο: εθνικός θησαυρός, ελαιοτουρισμός και εκπαίδευση του κοινού

Με συντονίστρια την κ. Αναστασία Παναγοπούλου, Τεχνολόγο Τροφίμων MSc, η πολύπλευρη συντροφιά του πάνελ ανέπτυξε πολλές και ενδιαφέρουσες πλευρές της ιστορίας, της διαχείρισης και των προοπτικών αυτού του τομέα της εθνικής οικονομίας. Ο κ. Πέτρος Ρούσσος, καθηγητής Δενδροκομίας και Ελαιοκομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανέλυσε σύγχρονες πρακτικές που μπορούν να βελτιώσουν το μικροκλίμα ακόμα και σε επίπεδο χωραφιού, όπως το κλάδεμά του το χειμώνα ώστε να μην εγκλωβίζεται το κρύο στη φυλλωσιά του δέντρου, μίλησε επίσης για ειδικά καλύμματα το καλοκαίρι που αντανακλούν τη θερμοκρασία και που φροντίζουν να συγκρατείται η υγρασία στο υπέδαφος. Από την πλευρά της, η κ. Αυγή Γαρδέλη, επίκουρη καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη διαχείριση των αποβλήτων των ελαιουργείων και υποστήριξε ότι η αξιοποίησή τους μπορεί να μειώσει το κόστος παραγωγής, άρα και το τελικό κόστος προς τον καταναλωτή και προς τις διεθνείς αγορές.

Μια εξαιρετική ιδέα προώθησης του ελληνικού ελαιολάδου και συσχέτισής του με τον παγκόσμιο τουρισμό είχε η κ. Αννίτα Ζάχου γεωπόνος, εμπειρογνώμων παρθένων ελαιόλαδων, σύμβουλος παραγωγής και διασφάλισης ποιότητας ελαιόλαδου και ιδρύτρια της Mykonos Olive Oil Tasting. Η κ. Ζάχου υποστήριξε ότι το ελληνικό ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με πολυτέλεια, όπως του αξίζει, και μετέφερε την εμπειρία της από δοκιμές ελαιολάδου από διεθνείς επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι εντυπωσιάζονται από την πολυπλοκότητα, από την εξαιρετική γεύση, από τις διαφορετικές ποικιλίες, αλλά κι από την διαφοροποίηση που μπορεί να προσφέρει σε ένα πιάτο η χρήση διαφορετικής ποικιλίας ή κατηγορίας ελαιολάδου.

Ο κ. Ευτύχης Ανδρουλάκης, τεχνολόγος γεωπόνος, παραγωγός, τυποποιητής, έκανε λόγο για την ανερχόμενη επικράτηση των ελαιόλαδών με υψηλές φαινόλες, τα οποία έχουν ιδιαίτερα αντιοξειδωτικές ικανότητες, κυρίως απέναντι προς το οξειδωτικό στρες. Θεωρεί ότι η τάση αυτή έχει πολύ λαμπρό μέλλον στο εξωτερικό, καθώς εκδηλώνεται διαρκώς όλο και αυξανόμενη ζήτηση, ενώ καινούργιες έρευνες έρχονται διαρκώς στην επικαιρότητα.

Αλιεύματα: μια ελληνική υπόθεση με διεθνείς προοπτικές

Η Ημερίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων έκλεισε με την θεματική των αλιευμάτων, την οποία συντόνισε η κ. Νικολέτα Κακολύρη Τεχνολόγος Τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας, οι φιλοξενούμενοι στο πάνελ κ. Ιωάννης Μποζιάρης, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Μιχάλης Χατζηευσταθίου, ιχθυολόγος, προϊστάμενος Τμήματος Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και Επιθεωρητής Αγοράς (αλιευμάτων), και η κ. Ιωάννα Μελικίδου, τεχνολόγος τροφίμων, Υπεύθυνη R&D KONBA AE τόνισαν πόσο μεγάλο ρόλο παίζει στη διαχείριση, την αποτελεσματικότητα και τους γρήγορους ρυθμούς αντίδρασης στον τομέα των αλιευμάτων ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Μετά την ολοκλήρωση της Ημερίδας της ΠΕΤΕΤ ακολούθησε μία εξειδικευμένη ομιλία από τον κ. Χρήστο Δερδεμέζη, κλινικό διαιτολόγο & ειδικό γραμματέα επικοινωνίας ΠΣΔΔ (Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων). Ο κ. Χρήστος Δερδεμέζης έκανε λόγο για τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του διατροφολόγου-διαιτολόγου στη βιομηχανία, ο οποίος δεν είναι αντιφατικός με τη φιλοσοφία της βιομηχανίας.

Παναγιώτης Μανιατέας – Γιάννης Σμαρνάκης – Βασίλης Αθανασιάδης –   Αλέξης Πάντζιαρος – Ανδρέας Τσέλος

Γαλακτοκομικά: μεγάλα άλματα στην έρευνα και το σχεδιασμό προϊόντων  

Ένα καίριο topic για την ελληνική οικονομία, που εκπορεύεται από το αγροτικό/κτηνοτροφικό παρελθόν της χώρας μας βρέθηκε στο δεύτερο τραπέζι της ημερίδας της ΠΕΤΕΤ. Με συντονίστρια την κ.  Νάσια Αντωνίου, Γεωπόνο-Τεχνολόγο Τροφίμων MSc, η κ. Ευσταθία Τσάκαλη, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η κ. Κική Ζηνοβιάδου, καθηγήτρια του αμερικανικού κολεγίου Perrotis, ο Δρ. Χρήστος Αποστολόπουλος, πρόεδρος ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανίων Γαλακτοκομικών Προϊόντων) και ο κ. Κώστας Παπαθεοδώρου, τεχνολόγος τροφίμων της Lactalis Hellas, συναποτέλεσαν ένα πολυσυλλεκτικό, υψηλού επιπέδου πάνελ, το οποίο ανέδειξε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των γαλακτοκομικών ως προς την παραγωγή και το διεθνή ανταγωνισμό.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο κ. Παπαθεοδώρου απαρίθμησε σε πόσους σημαντικούς τομείς έχει κάνει άλματα τα τελευταία 30 χρόνια η ελληνική γαλακτοκομία Η κ. Τσάκαλη, αναφέρθηκε κυρίως στις προκλήσεις που καλείται αν αντιμετωπίσει η εγχώρια γαλακτοκομία: αρωγή της επιστημονικής κοινότητας προς τη βιομηχανία, παρακολούθηση των megatrends που συχνά οδηγούν στην εντατικοποίηση της παραγωγής (λιγότερες μονάδες, αλλά περισσότερο γάλα), επένδυση κεφαλαίων στην έρευνα και στην αναβάθμιση εγκαταστάσεων, οικολογικά αιτούμενα και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, είσοδος νέων προϊόντων, όπως υποκατάστατα ροφήματα, που ενίοτε λειτουργούν ανταγωνιστικά προς το γάλα (κυρίως αγελαδινό αλλά και αιγοπρόβειο).

O Δρ. Χρήστος Αποστολόπουλος, πρόεδρος ΣΕΒΓΑΠ, έκανε λόγο για τις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις ως προς τη συσκευασία, την προσδοκία των καταναλωτών για προϊόντα clean label, αναφέροντας μάλιστα τον όρο «φαρμακευτικά τρόφιμα», δηλαδή τροφές από τις οποίες οι καταναλωτές έχουν την προσδοκία/ελπίδα ότι μπορούν να βοηθηθούν στην αντιμετώπιση ορισμένων ασθενειών.

Με την προσαρμογή της βιομηχανίας τροφίμων στα φυτικά υποκατάστατα γάλακτος καταπιάστηκε στην εισήγησή της η κ. Κική Ζηνοβιάδου, καθηγήτρια του κολεγίου Perrotis. Όπως και οι συνάδελφοι της νωρίτερα, τόνισε ότι οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης δεν έχουν την ίδια απορροφησιμότητα ούτε την ίδια θρεπτική υπεροχή, όπως οι πρωτεΐνες του ζωικού γάλακτος. Ανέφερε επίσης ότι η εμπλοκή των προσώπων και των φορέων με την παραγωγή γάλακτος πρέπει να συνοδεύεται οπωσδήποτε από άρτια εκπαίδευση, ενώ υπογράμμισε εμφατικά ότι πρέπει να γίνει σαφής διαχωρισμός της έννοιας «γάλα» και της έννοιας ρόφημα στη συνείδηση των καταναλωτών.

Ελαιόλαδο: εθνικός θησαυρός, ελαιοτουρισμός και εκπαίδευση του κοινού  

Με συντονίστρια την κ. Αναστασία Παναγοπούλου, Τεχνολόγο Τροφίμων MSc, η πολύπλευρη συντροφιά του πάνελ ανέπτυξε πολλές και ενδιαφέρουσες πλευρές της ιστορίας, της διαχείρισης και των προοπτικών αυτού του τομέα της εθνικής οικονομίας. Ο κ. Πέτρος Ρούσσος, καθηγητής Δενδροκομίας και Ελαιοκομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανέλυσε  σύγχρονες πρακτικές που μπορούν να βελτιώσουν το μικροκλίμα ακόμα και σε επίπεδο χωραφιού, όπως το κλάδεμά του το χειμώνα ώστε να μην εγκλωβίζεται το κρύο στη φυλλωσιά του δέντρου, μίλησε επίσης για ειδικά καλύμματα το καλοκαίρι που αντανακλούν την θερμοκρασία και που φροντίζουν να συγκρατείται η υγρασία στο υπέδαφος. Από την πλευρά της, η κ. Αυγή Γαρδέλη, επίκουρη καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη διαχείριση των αποβλήτων των ελαιουργείων και υποστήριξε ότι η αξιοποίησή τους μπορεί να μειώσει το κόστος παραγωγής, άρα και το τελικό κόστος προς τον καταναλωτή και προς τις διεθνείς αγορές.

Μια εξαιρετική ιδέα προώθησης του ελληνικού ελαιολάδου και συσχέτισής του με τον παγκόσμιο τουρισμό είχε η κ. Αννίτα Ζάχου γεωπόνος, εμπειρογνώμων παρθένων ελαιόλαδων, σύμβουλος παραγωγής και διασφάλισης ποιότητας ελαιόλαδου και ιδρύτρια της Mykonos Olive Oil Tasting. Η κ. Ζάχου υποστήριξε ότι το ελληνικό ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με πολυτέλεια, όπως του αξίζει, και μετέφερε την εμπειρία της από δοκιμές ελαιολάδου από διεθνείς επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι εντυπωσιάζονται από την πολυπλοκότητα, από την εξαιρετική γεύση, από τις διαφορετικές ποικιλίες, αλλά κι από την διαφοροποίηση που μπορεί να προσφέρει σε ένα πιάτο η χρήση διαφορετικής ποικιλίας ή κατηγορίας ελαιολάδου.

Ο κ. Ευτύχης Ανδρουλάκης, τεχνολόγος γεωπόνος, παραγωγός, τυποποιητής, έκανε λόγο για την ανερχόμενη επικράτηση των ελαιόλαδών με υψηλές φαινόλες, τα οποία έχουν ιδιαίτερα αντιοξειδωτικές ικανότητες, κυρίως απέναντι προς το οξειδωτικό στρες. Θεωρεί ότι η τάση αυτή έχει πολύ λαμπρό μέλλον στο εξωτερικό, καθώς εκδηλώνεται διαρκώς όλο και αυξανόμενη ζήτηση, ενώ καινούργιες έρευνες έρχονται διαρκώς στην επικαιρότητα.

Αναστασία Παναγοπούλου – Ευτύχης Ανδρουλάκης  -Αννίτα Ζάχου – Αυγή Γαρδέλη –  Πέτρος Ρούσσος

Νικολέτα Κακολύρη –  Ιωάννης Μποζιάρης – Ιωάννα Μελικίδου-  Μιχάλης Χατζηευσταθίου

Αλιεύματα:  μια ελληνική υπόθεση, με διεθνείς προοπτικές 

Η Ημερίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων έκλεισε με την θεματική των αλιευμάτων, την οποία συντόνισε η κ. Νικολέτα Κακολύρη Τεχνολόγος Τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας, οι φιλοξενούμενοι στο πάνελ κ. Ιωάννης Μποζιάρης, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Μιχάλης Χατζηευσταθίου, ιχθυολόγος, προϊστάμενος Τμήματος Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και Επιθεωρητής Αγοράς (αλιευμάτων), και η κ. Ιωάννα Μελικίδου, τεχνολόγος τροφίμων, Υπεύθυνη R&D KONBA AE τόνισαν πόσο μεγάλο ρόλο παίζει στη διαχείριση, την αποτελεσματικότητα και τους γρήγορους ρυθμούς αντίδρασης στον τομέα των αλιευμάτων ο ψηφιακός μετασχηματισμός.  Μετά την ολοκλήρωση της Ημερίδας της ΠΕΤΕΤ ακολούθησε μία εξειδικευμένη ομιλία από τον κ. Χρήστο Δερδεμέζη, κλινικό διαιτολόγος & ειδικός γραμματέας επικοινωνίας ΠΣΔΔ (Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων). Ο επιστήμονας της διατροφής έκανε λόγο για τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του διατροφολόγο-διαιτολόγο στη βιομηχανία τροφίμων, ο οποίος, όπως ανέφερε δεν είναι αντιφατικός με τη φιλοσοφία της βιομηχανία.

FOODEXPORTSUMMIT 

Ο δυναμισμός του ελληνικού εξαγωγικού τομέα 

Το συνέδριο ξεκίνησε με ομιλία του κ. Θανάση Γιαλούρη, Διευθυντή Εκδόσεων και Παράλληλων Εκδηλώσεων της διοργανώτριας εταιρείας FORUM SA, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία κατανόησης της τρέχουσας συγκυρίας για τις ελληνικές εξαγωγές και παρουσίασε το νέο πρόγραμμα προχρηματοδότησης εξαγωγών. 

Ο κ. Παναγιώτης Χασάπης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, ανέφερε ότι ο ΣΕΒΕ, με 800 ενεργά μέλη, πραγματοποιεί το 50% των εξαγωγών της χώρας, τονίζοντας την ανθεκτικότητα των ελληνικών εξαγωγών, που έχουν τριπλασιαστεί σε όγκο από το 2009, με €10 δισ. στον τομέα των τροφίμων. Επισήμανε την ανάγκη περαιτέρω στήριξης του πρωτογενούς τομέα και το ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ και τον Καναδά για ελληνικά προϊόντα. Οι κυριότερες περιοχές εξαγωγής είναι η Κεντρική Μακεδονία, η Αττική, η Θεσσαλία, η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα, με κύριες χώρες-προορισμούς την Ιταλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κύπρο. Κύρια εξαγωγικά προϊόντα είναι το ελαιόλαδο, η φέτα, τα ροδάκινα, το γιαούρτι και τα ψάρια. 

Ο κ. Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ, χαρακτήρισε το 2025 ως μεταβατική χρονιά για τις εξαγωγές, προβλέποντας διπλασιασμό των ξένων επενδύσεων σε σχέση με το 2010. Τόνισε την ανάγκη καταπολέμησης της γραφειοκρατίας με στοχευμένες δράσεις για τη στήριξη των εξαγωγικών πρωτοβουλιών των ελληνικών εταιρειών. 

Πρόγραμμα προχρηματοδότησης: Ένα νέο εργαλείο για την προώθηση της εξωστρέφειας 

Η κ. Έφη Δελή, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Export Credit Greece-ECG, παρουσίασε το πρόγραμμα προχρηματοδότησης εξαγωγών, το οποίο παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις για την εκπλήρωση παραγγελιών από το εξωτερικό γρήγορα. Ο κ. Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, Γενικός Διευθυντής Επιχειρηματικής Τραπεζικής της Attica Bank, εξήγησε ότι η διαδικασία αξιολόγησης, έγκρισης και εκταμίευσης γίνεται σε λιγότερο από μία εβδομάδα. 

Ο κ. Παναγιώτης Τάσιος, CEO της Lactea, και ο κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, CFO της Labomed, μοιράστηκαν τις θετικές τους εμπειρίες με το πρόγραμμα προχρηματοδότησης, υπογραμμίζοντας την κρίσιμη του σημασία για τη στήριξη των εξαγωγικών τους δραστηριοτήτων. 

Η κ. Δελή επεσήμανε την γεωπολιτική αστάθεια και την πιθανότητα επιβολής δασμών στις εξαγωγές μας το 2025, ενώ διαβεβαίωσε ότι η ECG έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία να στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις και να διαχειρίζεται τους κινδύνους. 

Παρά το ασταθές διεθνές πλαίσιο, η ελληνική επιχειρηματικότητα συνεχίζει να δείχνει αισιοδοξία και αποφασιστικότητα, υποστηριζόμενη από τον τραπεζικό τομέα και τις ίδιες προσπάθειες, επιδιώκοντας να αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στις εξαγωγές. Υποδομές, ενέργεια, χονδρεμπόριο, logistics και ο τομέας των τροφίμων θα συνεχίσουν να παίζουν ενεργό ρόλο, διατηρώντας τη χώρα μας στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη. 

Η θεματική του προγράμματος προχρηματοδότησης συντονίστηκε από την δημοσιογράφο της Ναυτεμπορικής, κ. Λέττα Καλαμαρά. 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας