F&B Business Laboratory

Σάββατο 14 Μαρτίου – Γνώση, καινοτομία, στρατηγική για το μέλλον της F&B βιομηχανίας

O κ. Σμαρνάκης , πρόεδρος ΠΕΤΕΤ, Διευθυντής εργοστασίου & ανάπτυξης προϊόντων Λάβδας ΑΕ, ξεκινώντας την εισήγησή του στο πάνελ «Ασφάλεια και καινοτομία ως εργαλεία στην παραγωγή τροφίμων», τόνισε πως η επισιτιστική ασφάλεια είναι ένα ζωτικής σημασίας και, λόγω πολέμου, αμφίβολο πλέον ζήτημα. Απαιτεί προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα, σε κάθε περίπτωση συνδυαστικά με την ασφάλεια. Ο κ. Τορπολίδης, Γενικός Διευθυντής ΜΙΚ3 ΑΕ, μιλώντας για την καινοτομία, ξεκαθάρισε πως επιτυγχάνεται με μικρές αλλαγές που εξασφαλίζουν μεγάλα αποτελέσματα και συνθήκες win-win. Μάλιστα, σημείωσε ότι ποικίλει ανάλογα με το κατά πόσο ο επιχειρηματίας προτίθεται να αξιοποιήσει ένα μέρος του τζίρου στον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου.

Προκλήσεις & τάσεις στο κρέας

Ο κ. Κασαλιάς, Κτηνίατρος, Μικροβιολόγος Τροφίμων, Kasalias Food Industry Consultant, υπογράμμισε πως χρειάζονται συνέργειες, βαθιά γνώση του αντικειμένου και προσεκτικό «διάβασμα» της αγοράς, ώστε να τελεσφορήσει η καινοτομία. Προς επίρρωση των παραπάνω, ο κ. Φιλίππου, Γεωπόνος Τεχνολόγος Τροφίμων, επεσήμανε ότι, για να παράγουμε καινοτόμα προϊόντα, απαιτείται και η συνεχής εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο κ. Γιαβάσης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανέφερε ότι μέσω ελεύθερης βόσκησης και συγκεκριμένων ζωοτροφών, εξασφαλίζουμε ποιοτικότερο κρέας, ξεχωριστό για τη σύστασή του και ανταγωνιστικό προς το κρέας του εξωτερικού.

ΗΠΑ, MERCOSUR, ΙΝΔΙΑ: Οι εξελίξεις των εξαγωγών τροφίμων

Στο επόμενο πάνελ, «ΗΠΑ, MERCOSUR, ΙΝΔΙΑ: Νέες εμπορικές συμφωνίες, Νέοι εμπορικοί διάδρομοι, Νέες προκλήσεις» ο κ. Χασάπης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ΣΕΒΕ, εξήγησε ότι το εμπορικό έλλειμμα σήμερα είναι το ίδιο με το 2007, ωστόσο η διαφορά είναι πως τότε υπήρχαν εξαγωγές 17 – 18 δισεκατομμυρίων, ενώ το 2025 οι εξαγωγές φτάνουν περίπου τα 50 δισεκατομμύρια.

Έπειτα, ο κ. Καιρίδης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Βουλευτής, και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ, έδωσε έμφαση στο γεγονός πως η ΕΕ αντέδρασε στον προστατευτισμό του Τραμπ και γι’ αυτό επιτάχυνε, μετά από 25 χρόνια διαπραγματεύσεων, το κλείσιμο της συμφωνίας. Η συμφωνία MERCOSUR, λοιπόν, έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των εξαγωγών ελληνικής φέτας, οι οποίες ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια.

Ασφαλώς, υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερη ανάπτυξη στις εξαγωγές, όμως οι δασμολογικές πολιτικές ανακόπτουν την προσπάθεια και ξένα προϊόντα μπορεί να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης, σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη, Πρόεδρο COGREXPO-Συνεταιριστικών Ελληνικών Εξαγωγέων ΑΕ. Ο κ. Κολιός, Πρόεδρος ΕΔΟΑ-Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει καθιερωθεί στις διεθνείς αγορές, χάρη στην ποιότητά της, την οργάνωση παραγωγής και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.

Με την επιτραπέζια ελιά να επιτυγχάνει εξαγωγές-ρεκόρ, καταφέρνουμε τη σύσφιξη του κοινωνικού ιστού, την ενίσχυση της περιφέρειας και την τόνωση της ενασχόλησης των νέων με τον πρωτογενή τομέα, όπως εισηγήθηκε ο κ. Ζούκας, Πρόεδρος ΠΕΜΕΤΕ- Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών- Τυποποιητών, Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών.

Στρατηγικές για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Τροφίμων

Στο τελευταίο πάνελ της ημέρας, δόθηκε ο λόγος αρχικά στον κ. Τριανταφύλλου, CEO «Το Άτομο». Ο ίδιος διέκρινε τη σημασία της λειτουργικής ευελιξίας, όταν δηλαδή η εταιρεία περνά σε πρότυπες λειτουργικές διαδικασίες. Επίσης, ο κ. Κατσικάρης, CEO Meditaste, τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη η βιομηχανική συνέπεια, η οποία θα σταθεί ικανή να υποστηρίξει τις εξαγωγές που όλοι επιζητούν.

Η εξαγωγική κουλτούρα θεμελιώνεται στην αυτογνωσία της εταιρείας, στην εκτίμηση του κόστους και στη σωστή επιλογή συνεργατών, σύμφωνα με τον κ. Γκόλια, Purchasing Director & Development Manager, Marathon Food Service. Ο κ. Κελλίδης, Πρόεδρος Αγροδιατροφικού Τομέα Enterprise Europe Network – ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας, ανέδειξε πως ο Αγροδιατροφικός Τομέας έχει 107 Συμβούλους, από πλήθος χωρών, και αποτελεί τον μεγαλύτερο Τομέα του Enterprise Europe Network, λόγω της εντονότατης παρουσίας της Αγροδιατροφής σε πολλά πεδία. Η πάνελ συζήτηση διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και συντονίστρια ήταν η κ. Αναστασία Σαρχόσογλου, Σύμβουλος Καινοτομίας και Συντονίτρια του Enterprise Europe Network Hellas – ΕΚΤ.

Η κρισιμότητα της ασφάλειας στη βιομηχανία ωμών αλιευμάτων

Στην ημερίδα της Π.Ε.Τ.Ε.Τ., τη σκυτάλη από τα κρέατα και τα πουλερικά πήραν τα ωμά αλιεύματα, με την Αναστασία Παναγοπούλου, Τεχνολόγος Τροφίμων MSc, να συντονίζει την εκδήλωση με θέμα: «Ωμά Αλιεύματα: Επιστημονική Τεκμηρίωση, Ασφάλεια και Ποιότητα».

Συζητήθηκαν οι βιολογικοί κίνδυνοι και η διαχείρισή τους, καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και οι δείκτες φρεσκάδας σε ωμά ψάρια. Επιπλέον, το πάνελ απασχόλησε η ψυκτική αλυσίδα, η ιχνηλασιμότητα και η ανάλυση κινδύνου, ενώ αναλύθηκε η κουλτούρα του ωμού ψαριού στην Ελλάδα.

Πρώτος εισηγητής στην εκδήλωση ήταν ο Ιωάννης Μποζιάρης, καθηγητής ΠΘ, Διευθυντής του Εργαστηρίου Εμπορίας και Τεχνολογίας Αλιευτικών Προϊόντων και Τροφίμων, ο οποίος -μεταξύ άλλων- αναφέρθηκε στα επιπλέον μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για να αποφεύγονται οι επιμολύνσεις. Ακολούθησε η Ευθυμία Πεξαρά, Κτηνίατρος ΜSc EΦΕΤ, η οποία αναφέρθηκε στον ρόλο του Φορέα καθώς και στην ισχύουσα ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για την απαλλαγή από τα παράσιτα. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Δημήτριος Βόσσος, Τεχνολόγος Τροφίμων / Εργαζόμενος Ιχθυοκαλλιέργειας – Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου και Ιχθυοπαθολογίας, ο οποίος μίλησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα στάδια της συσκευασίας και της διανομής, σημειώνοντας: «Ένα χρονόμετρο και ένα θερμόμετρο συχνά αξίζουν όσο ένα εργαστήριο». Ακολούθησε ο Kωνσταντίνος Τσαπέκης, Partner & Commercial Director των εστιατορίων shisan, ο οποίος εξήγησε πώς το σούσι μέσα σε μια 15ετία κατάφερε από ένα άγνωστο προϊόν να γίνει μια καθημερινή, αγαπημένη συνήθεια, κυρίως χάρη στους εκπροσώπους των Gen Y και Gen Z.

Το ελαιόλαδο ως κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας

Το ελαιόλαδο ήταν το αντικείμενο συζήτησης στην επόμενη θεματική της 1ης ημέρας της ημερίδας της Π.Ε.Τ.Ε.Τ., στην οποία συντονίστρια ήταν εκ νέου η κυρία Αναστασία Παναγοπούλου. Οι ενότητες της εκδήλωσης είχαν ως εξής:

  • Ελαιοτριβείο Νέας Γενιάς: Από την Τύχη στην Τεκμηρίωση – Πώς η Επιστήμη και ο Έλεγχος Διαμορφώνουν Αξία.
  • Πολυφαινολικά Ελαιόλαδα & Επιστημονική Τεκμηρίωση.
  • Ελαιοτριβείο Νέας Γενιάς: Από την τύχη, στην τεκμηρίωση.
  • Branding & Γαστρονομική Ταυτότητα του Ελληνικού Ελαιολάδου.

Στη συζήτηση που έλαβε χώρα, αρχή έγινε με την τοποθέτηση του Αντώνη Κουτελιδάκη, Καθηγητής Επιστήμης τροφίμων Πανεπιστημίου Αιγαίου, που εξήγησε τον ευεργετικό ρόλο του ελαιολάδου στην υγεία. Τον λόγο πήρε ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου, Διευθυντής Εγκατάστασης Αθηνών & Προϊστάμενος Εργαστηρίου Λιπών και Ελαίων VELTIA, ο οποίος εξήγησε τους παραμέτρους, τους δείκτες και τα κριτήρια που καθορίζουν την ασφάλεια και την ποιότητα του ελαιολάδου.

Ακολούθησε ο Ιωάννης Πρωτούλης, Ιδιοκτήτης της εταιρείας Protoulis, που αποκάλυψε τα «μυστικά» του σύγχρονου ελαιοτριβείου. Σειρά είχε ο Kωνσταντίνος Τσορώνης, Χημικός – Ελαιολόγος, Υπεύθυνος Αγροδιατροφικών Δράσεων ΙΚΒΚΚ (Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου), που μίλησε για τη μετάβαση από το χύμα στο τυποποιημένο ελαιόλαδο, σημειώνοντας: «Είναι πολύ σημαντικό το Π.Ο.Π., αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι το περιεχόμενο».

Τελευταίος ομιλητής του πάνελ ήταν ο Παναγιώτης Παπανικολόπουλος (Γαστροναύτης), Πιστοποιημένος Γευσιγνώστης Ελαιολάδου & Μελιού, Σύμβουλος εμπειριών ελαιοτουρισμού, Branding and packaging, ο οποίος εξήγησε ότι το branding πρέπει να περιλαμβάνει την ιστορία του προϊόντος και του παραγωγού, να προσφέρει μια σύνδεση με τη γαστρονομία, να αποτελεί μια συνολική εμπειρία και να περιλαμβάνει μια σωστή στρατηγική marketing.

Κυριακή 15 Μαρτίου – Τα Ελληνικά Αγροδιατροφικά Προϊόντα στις Παγκόσμιες Αγορές

Η Περιφερειακή διάσταση της νέας ΚΑΠ 2028-2034 – Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και οι προκλήσεις του αγροδιατροφικού τομέα παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση για τη νέα ΚΑΠ την Κυριακή 15 Μαρτίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του F&B Business Laboratory.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας. Το κυριότερο συμπέρασμα της εκδήλωσης είναι ότι στο ισχύον καθεστώς οι Περιφέρειες δεν συμμετέχουν αποφασιστικά και δημιουργικά στη διαμόρφωση αγροδιατροφικών πολιτικών. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή του Γεωπονικού κ. Κλωνάρη αναμένεται να λάβει στη νέα προγραμματική περίοδο πιστώσεις ύψους 14,2 δισ. ευρώ από τα περίπου  87 δις. που θα διατεθούν ενώ με μια μικρή αύξηση της τάξης των 5 δις. ευρώ θα φτάσει -ουσιαστικά- τα χρήματα της προηγούμενης περιόδου.

Τα άλλα συμπεράσματα της εκδήλωσης είναι: α) Οι Περιφέρειες πρέπει να έχουν λόγο στη διαμόρφωση προγραμμάτων, β) πρέπει να λάβουν στη νέα προγραμματική περίοδο τουλάχιστον τα ίδια χρήματα με την προηγούμενη,  γ) η ερημοποίηση και η κλιματική αλλαγή αναμένεται να δημιουργήσουν μείζον πρόβλημα στον αγροτικό κόσμο, δ) χρειάζονται έργα υποδομής – ειδικά στη Δυτική Ελλάδα που έχει παραμεληθεί και ε) πρέπει να υιοθετηθούν Περιφερειακά Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, παράλληλα με τα επίσημα εθνικά.

Από την Ελλάδα στον Κόσμο – Η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ στις Διεθνείς Αγορές.

Στελέχη του φορέα ΕΛΛΑΔΙΚΑ ΜΑΣ, παρουσίασαν τις προσπάθειες για την ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων  των περίπου 80 μελών της πρωτοβουλίας. Όπως τόνισε η Άννα Παπαδημητρίου, εκτελεστική διευθύντρια του φορέα «προβάλλουμε καινοτόμα προϊόντα που έχουν δημιουργηθεί από ελληνικά μυαλά» ενώ συμπλήρωσε πως η πρωτοβουλία αυτό το διάστημα αναπτύσσει σειρά CSR δράσεων σε όλη την Ελλάδα.

Η Γεωργία Κουμπούρα, project manager της ΕΛΛΑΔΙΚΑ ΜΑΣ, η πρωτοβουλία αναπτύσσει σημαντικές εξαγωγικές δράσεις στις οποίες περιλαμβάνονται one stop shop concepts σε κορυφαίες λιανεμπορικές αλυσίδες στην Ευρώπη.

Τα παρασκευάσματα και τα προϊόντα με βάση το κρέας: Από την παραγωγή τους στο τραπέζι μας

Η συζήτηση για τα παρασκευάσματα από κρέας, η οποία ακολούθησε στο Hall 2 και την οποία συντόνισε ο έμπειρος οικονομολόγος Γιώργος Οικονόμου ξεκίνησε με την παρέμβαση της Δέσποινας Μπακιρλή (πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ), η οποία παρουσίασε τον κλάδο και έδωσε την είδηση ότι το Ινστιτούτο Κρέατος θα ανεξαρτητοποιηθεί και θα λειτουργεί πλέον ως μια αυτόνομη επιστημονική οντότητα, συνεχίζοντας το ήδη πλούσιο ερευνητικό έργο του.

Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στο πάνελ αναφέρθηκαν κυρίως στη νέα νομοθεσία που αναμένεται να υιοθετηθεί πανευρωπαϊκά από τον Ιούλιο του 2026 για την Λιστέρια, νομοθεσία η οποία επιβάλλει νέους, κατά τι αυστηρότερους και πιο εκτεταμένους ελέγχους.  Ο Γιώργος Βογιάννου (Provil) σχολίασε το πρόβλημα της μείωσης κατανάλωσης του κρέατος και κάλεσε τη βιομηχανία κρέατος να επενδύσει στην  έρευνα και το marketing.

O Βασίλης Αρβανιτίδης της BioMerieux αναφέρθηκε πρώτος στις αλλαγές λόγω της νέας νομοθεσίας για τη Λιστέρια και ζήτησε από τους παραγωγούς να είναι «proactive». Ο σύμβουλος επιχειρήσεων Στάθης Λιακόπουλος ζήτησε από τις ελληνικές επιχειρήσεις να μείνοπυν σύννομες ανεβάζοντας παράλληλα την κουλτούρας της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Ο επιθεωρητής και πανεπιστημιακός (Χαροκόπειο) Ανδρέαςς Σουλιώτης αναφέρθηκε κι αυτός στη νομοθεσία για τη Λιστέρια τονίζοντας ότι είναι αρκετές οι ελληνικές επιχειρήσεις που δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος και την αυστηρότητα των αλλαγών. Στη συζήτηση πραγματοποίησε παρέμβαση και ο Στέλιος Σκαρίμπας, μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ, ο οποίος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον κλάδο, τις εταιρείες και τα προϊόντα του.

OLIVE OIL LAB

Το OLIVE OIL LAB που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της FOOD EXPO, την Κυριακή 15/3, επικεντρώθηκε στις προοπτικές και τη θέση του ελληνικού ελαιολάδου στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Τον συντονισμό είχε ο Γιώργος Οικονόμου, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Μάλλιαρης, Food Market professional, Συγγραφέας και πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο τμήμα προβολής και προώθησης αγροτικών προϊόντων, ο οποίος ανέλυσε το ελληνικό ελαιόλαδο ως προϊόν προτίμησης του παγκόσμιου καταναλωτή.

Κατά την εισήγησή του έθιξε κρίσιμα ζητήματα για τον κλάδο, επισημαίνοντας ότι, παρά την κορυφαία ποιότητά του, το ελληνικό ελαιόλαδο εμφανίζει χαμηλή προστιθέμενη αξία λόγω των εκτεταμένων χύμα εξαγωγών, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο.  Τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης ισχυρού Branding, Marketing και επώνυμων προϊόντων καθώς και τη στροφή προς Premium και Niche αγορές, όπως τα Βιολογικά και τα πιστοποιημένα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα.

Ο Υπεύθυνος Παραγωγής και Ποιοτικού Ελέγχου της ΑΓΡΟΒΙΜ ΑΕ, Παναγιώτης Γυφτέας, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η τυποποίηση του ελαιόλαδου, επισημαίνοντας ότι πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί στο τι ζητά ο καταναλωτής και να υπάρχει επαναληψιμότητα.

Ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου, Διευθυντής Εργαστηρίου VELTIA, μίλησε για τη χημική ανάλυση του ελαιόλαδου, η οποία, όπως εξήγησε, βασίζεται σε 3 τομείς: την ποιότητα, τη γνησιότητα και την ασφάλεια. Ο Γιώργος Ζακυνθινός, Αντιπρόεδρος ΦΙΛΑΙΟΣ και Καθηγητής ΠΑΔΑ, ανέφερε ότι το ελαιόλαδο είναι πολιτισμικό τρόφιμο, άρα, όπως τόνισε, χρειάζεται πρεσβευτή. Στη συνέχεια, ο κ. Κώστας Τσορώνης, Γευσιγνώστης Ελαιολάδου, αναφέρθηκε διεξοδικά για την οργανοληπτική αξιολόγηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι σημαντική, καθώς είναι νομοθετική απαίτηση.

Τέλος, ο Παναγιώτης Παπανικολόπουλος, Γευσιγνώστης Ελαιολάδου, μίλησε για τη σημασία του ελαιοτουρισμού, που αποτελεί μέρος του γαστρονομικού τουρισμού και περιλαμβάνει επισκέψεις σε ελαιώνες και ελαιοτριβεία.

Απονεμήθηκαν τα Βραβεία του Διεθνούς Διαγωνισμού Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου “KOTINOS AWARDS 2026”

Στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Τροφίμων και Ποτών Food Expo – Greece 2026, πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων του Διεθνούς Διαγωνισμού Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου “KOTINOS AWARDS 2026”, τιμώντας τα κορυφαίας ποιότητας ελληνικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα.

Ο διαγωνισμός, που διοργανώνεται από την Επιστημονική Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου και Ελιάς «ΦΙΛΑΙΟΣ», συνεχίζει με ευτυχία την 16χρονη ιστορική του πορεία, αναδεικνύοντας την ποιότητα και την παγκόσμια αναγνώριση της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου “ΚΟΤΙΝΟΣ AWARDS 2026” έχει ως βασικούς στόχους τη στήριξη και ενθάρρυνση των ελαιοκαλλιεργητών, ελαιοπαραγωγών, ελαιοτριβέων, εμπόρων και τυποποιητών, ώστε να προωθούν στην αγορά προϊόντα με άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και υψηλή ποιότητα. Παράλληλα, επιδιώκεται η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των καταναλωτών και των επαγγελματιών που χρησιμοποιούν ελαιόλαδο, όπως chefs, σχολές μαγειρικής και χώροι μαζικής εστίασης, για να αναγνωρίζουν και να εκτιμούν όχι μόνο τις υγιεινές και θρεπτικές ιδιότητες, αλλά και τις αισθητήριες ιδιότητες των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων, όπως η οσμή, η γεύση και η αρμονία τους.

Στον Διαγωνισμό “ΚΟΤΙΝΟΣ AWARDS 2026” συμμετείχαν επιχειρήσεις τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου κάθε μορφής, συνεταιριστικές οργανώσεις, ομάδες παραγωγών καθώς και ελαιοτριβείς και ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι διαθέτουν στην αγορά επώνυμο τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Τα Βραβευμένα Ελαιόλαδα του “KOTINOS AWARDS 2026”

Οι εταιρείες και τα προϊόντα που βραβεύτηκαν στις κατηγορίες Βιολογικών Ελαιολάδων, ΠΟΠ-ΠΓΕ και Συμβατικών είναι τα ακόλουθα:

 

Βραβεία – Κατηγορία Βιολογικών Ελαιολάδων

 

Πλατινένια Βραβεία:

  • ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΜΙΧΑΗΛ  – ΟΛΙΒΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
  • STALIA – BIOSTALIA
  • A.M.G. KARABELAS IKE – LAUREL AND FLAME FRESH ‘TSAMPIDOLIA’
  • ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ OLIVE OIL IKE – OMPHACIUM ORGANIC

 

Χρυσά Βραβεία:

  • ΞΕΡΟΥΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ELADAKI
  • ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ – ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ
  • BLAEUEL GREEK ORGANIC PRODUCTS – MANIBLAEUL NATIVES OLIVENOL EXTRA BIO
  • JORDAN OLIBENOL GMBH – JORDAN BIO OLIVENOL – NATIVE EXTRA
  • ΠΟΛΥΜΕΝΑΚΟΣ ΑΓΕΤΕΕ – “300”

 

Βραβεία – Κατηγορία ΠΟΠ‑ΠΓΕ

 

Πλατινένια Βραβεία:

  • SCA OLIVARERA LA PURISMA – DOP PRIEGO DE CORDOBA
  • JORDAN OLIVENOL GMBH – JORDAN OLIVENOL – NATIVE EXTRA
  • A.M.G. KARABELAS IKE – LAUREL AND FLAME OLYMPIA PGI
  • ΜΕΛΙΣΣΑ‑ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΒΕΕΤ – TERRA CRETA GRAND CRU ΠΓΕ ΧΑΝΙΑ

 

Χρυσά Βραβεία:

  • JORDAN OLIVENOL GMBH – JORDAN BAMBAT SA – NATIVE EXTRA

 

Ασημένια Βραβεία:

  • MEDOLIO AE – MEDOLIO PDO KALAMATA
  • ΠΟΛΥΜΕΝΑΚΟΣ ΑΓΕΤΕΕ – ΜΑΞΟΥΛΙ ΠΓΕ

 

Βραβεία – Κατηγορία Συμβατικών Ελαιολάδων

 

Πλατινένια Βραβεία:

  • ΛΥΜΠΕΡΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ – SYVROS VALLEY
  • ΚΑΠΛΑΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ – BEN OLIVE MILL
  • GRK OIL HELLAS – THE ONE-PRIVATE RESERVE #001
  • ΠΟΛΥΜΕΝΑΚΟΣ ΑΓΕΤΕΕ – MAXOULI

 

Χρυσά Βραβεία:

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΑΚΗΣ & ΣΙΑ ΕΕ – DELOS
  • OLIVE FABRICA – THE GOVERNOR
  • SALTAS OLIVE ESTATE – PHOS
  • ΜΕΜΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ – ELEONAS MEMIS – MELANIIS

 

Ασημένια Βραβεία:

  • ΠΑΤΣΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ – DROSIA DROPS
  • Α&Β ΚΑΡΑΣΤΕΡΓΙΟΣ ΟΕ – Α&Β ΚΑΡΑΣΤΕΡΙΟΣ ΟΕ
  • SALTAS OLIVE ESTATE – AETHER
  • ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ – ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ-ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ – ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ

Δευτέρα 16 Μαρτίου – NutritiousbyDesign, υπό την αιγίδα του ΕΙΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Την Δευτέρα, οι εκδηλώσεις του F&BBusinessLab ξεκίνησαν με την παρουσίαση του ερευνητικού project υλοποιήσιμου από την ΕΕ, την ΔΕΛΤΑ και υπό την αιγίδα του ΕΙΤ, NutriciousbyDesign. Όπως λοιπόν εξήγησε η παρουσιάστρια του έργου κα Μαίρη Καψοκεφάλου, καθηγήτρια για την Διατροφή του Ανθρώπου στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών «το έργο ουσιαστικά είναι ένα datadrivenR&Dprocess στο οποίο αξιοποιούμε τις βάσεις δεδομένων που υπάρχουν για βιομηχανικά προϊόντα ώστε ο σχεδιασμός να γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια».   

Ακολούθησε συζήτηση με συμμετέχουσες τις κ. Άρτεμις ΧατζηγεωργίουR&DandpackagingDevelopmentDirector της ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα, Φλώρα Μαγκανάρη, Δ/ντρια Ανάπτυξης Νέων Προϊόντων και Διασφάλισης Ποιότητας της OptimaAE και της κας Μαλισόβα Όλγα, Επίκουρης καθηγήτριας στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου εξετάστηκε η σχέση ακαδημαϊκής κοινότητας με τη βιομηχανία για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, την θρεπτική αξία τους και τις πληροφορίες που ένα τμήμα R&D μπορεί να αξιοποιεί μέσω data πλατφορμών.  

ΣΕΒΤ – Εξαγωγές και Αειφόρες πρακτικές σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικής αστάθειας   

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, διοργάνωσε για ακόμη μια φορά μια ιδιαιτέρως επιτυχημένη ημερίδα στο πλαίσιο της FOODEXPO, με την Γενική Δ/ντριά του κα Β. Παπαδημητρίου να θέτει τις βάσεις της συζήτησης μιλώντας για «πράσινη μετάβαση, μετασχηματισμό του επιχειρείν, ανάγκη να προσεγγιστούν οι εξαγωγές με περισσότερη καινοτομία, εισαγωγή νέων τεχνολογιών και συνεργασία σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας».   

Την αρχή στην ημερίδα έκανε η κα Αλεξάνδρα Πίττα Χαζάπη, αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου και Δ/σα Σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΗ Μελισσοκομική ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΙΤΤΑΣ ΑΕΒΕ η οποία μίλησε για το εφαλτήριο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, που δεν είναι άλλο από την εξωστρέφεια. Επεσήμανε την ανάγκη να δημιουργηθεί εθνικό brand, ώστε να μην πασχίζουν τα εταιρικά brands να αναγνωριστούν εν μέσω διεθνούς ανταγωνισμού και ως ελληνικά. Μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης μιας Υπηρεσίας OneStopShop ώστε να λύνει τα προβλήματα των εξαγωγών και έδωσε έμφαση σε 3 πυλώνες για την ανάπτυξη των εξαγώγιμων προϊόντων: «ποιότητα, συνέπεια, φερεγγυότητα».  

Ο κ. Στ. Ζωγραφάκης, καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας και Διεθνούς Εμπορίου του ΓΠΑ εστίασεστη συμφωνία Mercosur, λέγοντας «η συμφωνία θα έχει άμεση επίδραση στο πιάτο του Έλληνα καταναλωτή». Επεσήμανε τα θετικά για προϊόντα ΠΟΠ, τυποποιημένα και ποιοτικά, αλλά εξήγησε και τις πιθανές αρνητικές συνέπειες λόγω αυξανόμενου ανταγωνισμού σε πληθώρα προϊόντων χαμηλής τιμής που θα δεχθούν έμμεσες πιέσεις λόγω των μεγάλων παικτών που παράγουν σε οικονομίες κλίμακος, έναντι των μικρών κλήρων στις οποίες παράγει η Ελλάδα.  

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια Έρευνας της διαΝΕΟσις κα Φαίη Μακαντάση, παρουσίασε κάποια από τα βασικά στοιχεία για τον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα, επεσήμανε το πρόβλημα του γηρασμένου ανθρώπινου δυναμικού του τομέα, την πτωτική αξία παραγωγής, αλλά και την έλλειψη αξιοποίησης νέων τεχνολογιών.   

Ωστόσο επεσήμανε και τα θετικά, όπως η εξωστρέφεια του κλάδου και το οριακά θετικό εμπορικό ισοζύγιο.  

Πάνελ Συζήτησης: Εξαγωγές και Αειφόρες πρακτικές    

Το μεσημέρι, σειρά είχε το 2ο μέρος της εκδήλωσης, με το πάνελ συζήτησης να έχει θέμα: «Εξαγωγές και Αειφόρες Πρακτικές: Το στοίχημα για τη Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών» και συντονίστρια εκ νέου την Βάσω Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια ΣΕΒΤ.  

Πρώτη τον λόγο πήρε η κα Φαίη Μακαντάση,που παρουσίασε τους κρίσιμους δείκτες της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, που αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα του τομέα για την εγχώρια οικονομία. Η σκυτάλη δόθηκε μετά στον κ. Σταύρο Ζωγραφάκη, ο οποίος παρουσίασε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να προστατευθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό που θα προκαλέσει η συμφωνία ΕΕ-Mercosur σε συνέχεια όσων είχε εξηγήσει στην ομιλία του.  

Σειρά είχε η Αλεξάνδρα Πίττα – Χαζάπη, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνουσα Σύμβουλος ΑΤΤΙΚΗ Μελισσοκομική Εταιρεία ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΙΤΤΑΣ ΑΕΒΕ, καθώς και Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, η οποία μίλησε για τα εμπόδια και τις προκλήσεις στην εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, ειδικά στο πλαίσιο των πρόσφατων γεωπολιτικών αναταραχών στην Μ. Ανατολή.  

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο κ. Πασχάλης Καστανάς, Συντονιστής Επιτροπής Περιβάλλοντος & Αειφορίας ΣΕΒΤ, όπως και PackagingSustainabilityManagerNestlé Hellas, ο οποίος εξήγησε πώς μπορούν να συμβάλλουν οι αειφόρες πρακτικές στη βελτιστοποίηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων και ποτών.  

Τελευταίος ομιλητής του πάνελ ήταν ο Φώτης Σουσαλής, Διευθυντής Εργοστασίου Terra Creta / Sustainability Leader Melissa Kikizas, ο οποίος παρουσίασε μερικές από τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει ο όμιλος στην κατεύθυνση της αειφορίας, εκπαιδεύοντας τους παραγωγούς και δίνοντάς τους όραμα να στρέψουν την προσοχή τους στη βιωσιμότητα. 

EXCEL4MED: Το ευρωπαϊκό όραμα για την κυκλική οικονομία 

Το 2ο μέρος της εκδήλωσης του ΣΕΒΤ ολοκληρώθηκε με το ερευνητικό ευρωπαϊκό έργο EXCEL4MED για την κυκλική οικονομία και καινοτομία, που φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τα υποπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων. Στην εκδήλωση με θέμα «EXCEL4MED | Αναπτύσσοντας προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας με βιώσιμες πρακτικές», την παρουσίαση των εγχώριων και διεθνών έργων του ΣΕΒΤ πραγματοποίησε η κα Ειρήνη Ξαξίρη, Υπεύθυνη Προγραμμάτων ΣΕΒΤ, αναδεικνύοντας τον σημαίνοντα ρόλο του Συνδέσμου και τονίζοντας πως η βιομηχανία τροφίμων και ποτών αποτελεί τον μεγαλύτερο κλάδο της μεταποίησης.  

Την ερευνητική πτυχή του προγράμματος EXCEL4MED παρουσίασε ο Ιωάννης Δημητρός, Υπ. Διδάκτορας ΕΚΠΑ, ο οποίος έδωσε τη μεγαλύτερη εικόνα της παγκόσμιας σπατάλης τροφίμων, εξηγώντας πώς τα πλεονάζοντα τρόφιμα μπορούν να μετατραπούν από απόβλητα σε «θησαυρό».   

Μετά στο βήμα ανέβηκε ο Ιωάννης Μαϊμάρης,InnovationManagerSmartAgroHub, παρουσιάζοντας τις δράσεις της εταιρείας που εκπροσωπεί αλλά και τον ρόλο της στο EXCEL4MED, αναλύοντας παράλληλα τη χρησιμότητα και τις προοπτικές του ευρωπαϊκού έργου.  

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Βασίλης Βαλδραμίδης, Αν. Καθηγητής ΕΚΠΑ και coordinator του έργου, εξηγώντας πως πλέον το κάθε τρόφιμο αποτελεί μέρος των Συστημάτων Τροφίμων, με τον ακαδημαϊκό να παρουσιάζει τις κυρίαρχες τάσεις και προοπτικές.  

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 

Σειρά στην τελευταία ημέρα του F&BBUSINESSLaboratory είχε το Κοινωφελές Ίδρυμα «Τράπεζα Τροφίμων» -μέλος της Ομοσπονδίας Τραπεζών Τροφίμων Ευρώπης (FEBA)- που ιδρύθηκε το 1995 και αποτελεί τον πρώτο φορέα στην Ελλάδα για την καταπολέμηση της πείνας και της σπατάλης τροφίμων.   

Ο τίτλος της εκδήλωσης είχε ως θέμα: «Όταν το surplus γίνεται αξία: πραγματικά μοντέλα συνεργασίας για τη μείωση του food waste και την ενίσχυση του ESG». Εισηγητής ήταν ο Δημήτρης Νέντας, Γενικός Διευθυντής, Κοινωφελές Ίδρυμα «Τράπεζα Τροφίμων», ο οποίος παρουσίασε τις προοπτικές για συνεργασίες που «γεννά» η σπατάλη τροφίμων, τονίζοντας ότι αξιοποιώντας κάτι που είναι ήδη διαθέσιμο έχουμε έναν ολιστικό αντίκτυπο στην κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία.  

Το πρώτο casestudy παρουσίασε η Βίκυ Ξένου, FoodSafety & QualitySeniorSpecialist, efood – DMart, η οποία εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν την εταιρεία να ασχοληθεί με τη διαχείριση των πλεοναζόντων προϊόντων πριν αυτά καταλήξουν στα σκουπίδια.  

Σειρά είχε η Ελένη Στεφανίδου, CorporateAffairs & ESGEngagementManager, Nestle Ελλάς -της εταιρείας που συνεργάζεται με την Τράπεζα Τροφίμων για περισσότερα από 20 χρόνια και η οποία πρωτοστατεί παγκοσμίως στην καταπολέμηση του foodwaste– παρουσιάζοντας τις εσωτερικές διαδικασίες για την παρακολούθηση του πλεονάσματος.  

Τελευταία ομιλήτρια ήταν η Aντζελίνα Σαπουνάκη, SustainabilitySpecialist, ΑΒ Βασιλόπουλος, της 1ης εταιρείας που δώρισε προϊόντα (και) στην Τράπεζα Τροφίμων και η οποία, με επίπεδα σπατάλης κάτω του 8%, εξακολουθεί να έχει στον πυρήνα της κουλτούρας της τον περιορισμό του foodwaste και την ενίσχυση του ESG.  

Δυναμικά QRCODES & NFC: Δίνοντας νέα ψηφιακή ζωή σε συσκευασίες και έντυπα μέσα 

Την συνεδριακή ημέρα έκλεισε ένα πρωτοποριακό πάνελ συζήτησης που συντόνισε ο κ. Γιάννης Οικονόμου από την NUTHESIAEE, και αφορούσε στα οφέλη της χρήσης δυναμικών QRcodes & NFC. Συμμετείχαν ο κ. Δημήτρης Χρήστου από τον GS1 AssociationGreece, οι Βαγγέλης Βλάχος και Κώστας Τσολακίδης από την ZenDigitalGroup και ο κ. Άγγελος Αγγελόπουλος από την InfoEditions.   

Στην διαδραστική συζήτηση που ακολούθησε -όπου το κοινό παρενέβη αρκετές φορές με ερωτήσεις ή δικά του cases– εξηγήθηκε τι διαφορά έχει το δυναμικό QR από το απλό, καθώς το δεύτερο έχει την δυνατότητα να «φορτώνει» πολλαπλές πληροφορίες που δεν είναι στατικές και μπορούν να μεταβάλλονται ανάλογα με το τί θέλει η εταιρεία. Το NFC μάλιστα πάει ακόμη μακρύτερα, καθώς δεν χακάρεται η πληροφορία που μπορεί να υποστηρίξει.  

Αναλύθηκε η χρήση δυναμικού QR και στα έντυπα, μετατρέποντάς τα από ένα απλό περιοδικό, σε ένα δυναμικό έμμεσο κανάλι διαφήμισης για όλους όσοι διαφημίζονται σε αυτό. Εν τέλει χαρακτηρίστηκε το δυναμικό QRcode ως μια μεγάλη επανάσταση, ισότιμη με αυτήν του γραμμικού κώδικα barcode το 1974, που θα μπορεί να έχει αμφίδρομο όφελος καθώς τα MetaData που θα σωρεύει θα μπορούν να αποτελούν εργαλείο πωλήσεων για τις εταιρείες. 

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ
Επίσημος Μεταφορέας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας