Το brunch αλά …ελληνικά που κέρδισε τις εντυπώσεις
Η γαστρονομική υπεροχή και ποιότητα των προϊόντων της Ελλάδας παρουσιάστηκε μέσα από μοναδικά πιάτα που δημιούργησαν και τις τρείς ημέρες της έκθεσης καταξιωμένοι chefs.
Η γαστρονομική εκδήλωση Mediterranean Food Stage, πραγματοποιήθηκε και τις τρεις ημέρες της έκθεσης στο ειδικά διαμορφωμένο stage στο Hall 1, και είχε ως στόχο την προβολή της μοναδικής γαστρονομικής και διατροφικής αξίας των ελληνικών τροφίμων και ποτών αλλά και να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάδειξη των εξαγωγικών προοπτικών των ελληνικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά. Διακεκριμένοι λοιπόν chefs έχοντας ως «εργαλείο» τους εξαιρετικά προϊόντα από κάθε γωνιά της χώρας μας έδειξαν μέσω live cooking shows, στους Έλληνες αλλά και διεθνείς επαγγελματίες επισκέπτες, πρωτότυπους τρόπους και μοναδικές ιδέες όσον αφορά το brunch, με εκλεκτά και υγιεινά προϊόντα της ελληνικής γης.
Μοναδικά αρώματα και γεύσεις κυριάρχησαν στο stage σήμερα Δευτέρα 20 Μαρτίου
Στο πλαίσιο της προώθησης του ελληνικού ρυζιού ανέβηκε στην σκηνή η Ντίνα Νικολάου, Chef ambassador Ευρωπαϊκού Προγράμματος EURICE και δημιούργησε μοναδικά πιάτα με βάση το ρύζι. Στη συνέχεια, ο chef Μανώλης Ραϊνάκης μαγείρεψε μελέτα φούρνου με πράσινα σπαράγγια και κουμ κουάτ Κέρκυρας και φιτούρα Ζακύνθου με σπασμένο παστέλι και εντυπωσίασε το κοινό. Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Υψηλάντης, Γενικός Δ/ντής Τουρισμού, Παραγωγής και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μίλησε για την γαστρονομική υπεροχή των προϊόντων του τόπου.
Οι chefs Βασίλης Καρούμπας και Τάσος Τόλης
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση της Περιφέρειας της Ηλείας
Στη συνέχεια στο stage βρέθηκε ο Κωνσταντίνος Νικολούτσος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Ηλείας, ο οποίος ανέλυσε το πολύ σημαντικό θέμα της σύνδεσης της γαστρονομίας με τον τουρισμό, ενώ ο chef Βασίλης Καρούμπας μαγείρεψε αβγά με ντομάτες από την Κυλλήνη σε βάση παξιμαδιού, φέτα ΠΟΠ Ηλείας σαγανάκι με φιστίκι Αιγίνης και γλυκό κυδώνι. Οι προϊοντικοί… θησαυροί της Θεσσαλίας κέρδισαν τις εντυπώσεις του κοινού με τον chef Δημήτρη Καλιάκη να δημιουργεί ελιόψωμο με ελιές Μαγνησίας και φρέσκια ρίγανη, Πηλιορείτικο σπεντζοφάι με μαρμελάδα μαύρου σκόρδου, ομελέτα με αυγά από τα κοτέτσια των Τρικάλων και βιολογικά λαχανικά, γαλοτύρι με πρόβειο γιαούρτι Καρδίτσας με τσάτνευ ρόδι – δαμάσκηνο σε χειροποίητο παξιμάδι. Στο πλευρό του βρέθηκε ο Απόστολος Μπίλλης, Aντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην σπουδαία γαστρονομική ταυτότητα της Θεσσαλίας και στην προσπάθεια ανάδειξης των προϊόντων του τόπου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η υπέροχη αυτή μαγειρική εκδήλωση ολοκληρώθηκε μετά από τρείς ημέρες με τους chefs από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων να δημιουργούν νηστίσιμους τοματοκεφτέδες, τυρόπιτα γλυκιά και μαϊντανοσαλάτα Σύρου.
Διαβάστε τα highlights από την Κυριακή 19 Μαρτίου
Νωρίς το πρωί τη θέση της στο stage πήρε η Ήπειρος με την Προϊσταμένη Προώθησης Και Προβολής τοπικών προϊόντων της περιφέρειας, Σοφία Φούκη να αναλύει τη γαστρονομική αξία των τροφίμων του τόπου και τον chef Έκτορα Ιωάννου να μαγειρεύει ταρτάκια με γαλοτύρι Παραμυθιάς και καραμελωμένα κρεμμύδια, τομάτες γεμιστές με αυγό και καπνιστό τυρί Μετσόβου, τηγανίτες με φέτα Δωδώνης και απόσταγμα από ούζο Ρούμπου, παραδοσιακές αυγόφετες σε νιφάδες γραβιέρας Ήπειρος, τραχανά με γαρίδα Αμβρακικού, τομάτα, ανάφλεξη με κονιάκ και τριμμένη φέτα και ανοιχτή πίτα από καλαμποκίσιο αλεύρι (μπομπότα) με πράσο, μυρώνια και τσουκνίδα.
Στη συνέχεια, το ευρύ πλαίσιο της προσπάθειας εξωστρέφειας των τοπικών προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας ανέλυσε η Ευφροσύνη Ντιό, Αντιπεριφερειάρχης Μεταποίησης, Επιχειρηματικότητας και Ισότητας, ενώ παράλληλα ο chef Τάσος Πρωτοψάλτης μάς παρουσίασε οσπριάδα Πρεσπών με κάστανα και μανούρι Κοζάνης, μανιτάρια Γρεβενών με πιπεριές Φλωρίνης και κρόκο Κοζάνης και γιαούρτι με μαρμελάδα ροδάκινο από το Βελβεντό. Τη θέση τους στο stage πήραν στην πορεία η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, οι chefs της οποίας μαγείρεψαν μους παστού κολιού Λέρου, σφουγγάτο Κύθνου με μαρμελάδα ντομάτας, ροδίτικες μακαρούνες με γιαούρτι και ξεροχύμηση και λουκούμι με χοιρινό, ενώ παράλληλα ο Φιλήμονας Ζαννετίδης, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα μίλησε για την γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου.
Μαρία Κονταρίδη, Άδωνις Γεωργιάδης, Κώστας Φραγκογιάννης, Βασίλης Οικονόμου, Χρήστος Νέστορας
Μάκης Βορίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Φραγκογιάννης, Βασίλης Οικονόμου, Κωνσταντίνος Κούρταλης
Ένα εξαιρετικά σημαντικό workshop φιλοξενήθηκε στη συνέχεια, από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης. Η εκδήλωση, με συντονίστρια την Μαίρη Κονταρίδη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Ε.ΣΥ.Δ, φιλοξένησε δύο πάνελ ομιλιών που επικεντρώθηκαν στα ελληνικά τρόφιμα και ποτά ως μέσο προσέλκυσης τουριστικού ενδιαφέροντος, αλλά και στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη, ενίσχυση και εξωστρέφεια του κλάδου Τροφίμων. Την εκδήλωση άνοιξε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε τον ρόλο της FOOD EXPO, στη δημιουργία επιχειρηματικών ευκαιριών για τον κλάδο Τροφίμων. Mάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στην πρόθεση του Υπουργείου να στηρίξει την επέκταση του εκθεσιακού κέντρου, γεγονός που θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη και διεθνοποίηση εκθέσεων όπως είναι η FOOD EXPO. Στη συνέχεια, ο Χρήστος Νέστορας, δ/νων σύμβουλος Ε.ΣΥ.Δ., αναφέρθηκε στη σημασία του κλάδου τροφίμων και ποτών και στις νέες δράσεις που στοχεύουν στο να παρέχουν στους δήμους τεχνογνωσία προκειμένου να μπορούν να στηρίξουν τους παραγωγούς. Ακολούθησε ο Βασίλης Οικονόμου, Βουλευτής Ν.Δ. Ανατολικής Αττικής, που σημείωσε πως περιφέρεια και δήμοι μπορούν να στηρίξουν απόλυτα τα μεσογειακά προϊόντα, τα οποία αποτελούν βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, Ο Κώστας Φραγκογιάννης, υφυπουργός Εξωτερικών (οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια) μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο έργο του Enterprise Greece και του Εxport Greece, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, με συγκεκριμένες δράσεις και συντονισμένες προσπάθειες.
Στο δεύτερο πάνελ ομιλιών, χαιρετισμό απηύθυναν οι δήμαρχοι Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, Παλλήνης, Αθανάσιος Ζούτσος, Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης, αλλά και ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος και ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Όλοι υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης με πόρους, αλλά και εξειδικευμένα στελέχη, ώστε να μπορούν οι Δήμοι να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο στη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών Τροφίμων και Ποτών, με στόχο την ενδυνάμωση της παραγωγής και της εξωστρέφειάς τους. Στη συνέχεια, ο Ανδρέας Λοβέρδος Βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ. Βορείου Τομέα, σημείωσε πως τα ελληνικά προϊόντα είναι βάση για την ενίσχυση του τουρισμού, ενώ οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι πολλαπλάσιες και τέλος ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασιών και συγχωνεύσεων, για να μπορέσει η ελληνική παραγωγή τροφίμων να μπει στις αγορές της Ευρώπης.
Ο chef Τάσος Πρωτοψάλτης μαζί με τον Τάσο Τόλη κατά την γαστρονομική παρουσίαση της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας
Οι chefs της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων δημιουργούν με προϊόντα από το Ν.Αιγαίο
Οι μαγειρικές παρουσιάσεις συνεχίστηκαν με τον chef Αλέξανδρο Δραμαλιώτη, ο οποίος έφτιαξε μαμαλίγκα με φρέσκα μυρωδικά, τραχανά και κολοκύθια, τηγανόψωμο με μαρμελάδα σύκο, φέτα και φυστίκι, muffins αλμυρά με λουκάνικο Ευρυτανίας, φορμαέλα, τομάτα και ελιές και τσιτσανόπιτα με σουλτανίνες. Στο πλευρό του βρέθηκε ο Ευάγγελος Κούκουζας, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ο οποίος αναφέρθηκε στις επιχειρηματικές ευκαιρίες και τον γαστρονομικό πλούτο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Στο θέμα της επισήμανσης των τροφίμων στην στρατηγική από το αγρόκτημα στο πιάτο αναφέρθηκε στην πορεία η Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη, Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Κρήτης, ενώ παράλληλα ο chef Μανώλης Ραϊνάκης δημιούργησε αβγά τηγανιτά με στάκα σε στρώμα από αγριόχορτα με μάραθο, καλιτσούνια Σητειακά ανεβατά και μπουρέκι χανιώτικο με γιαούρτι. Η ημέρα έκλεισε με τον chef Βαγγέλη Μπιλίμπα να μαγειρεύει σφουγγάτο Μυτιλήνης με κολοκύθι φέτα και λαδοτύρι, μυζηθρόπιτες με μαστίχα Χίου, ξυνομυζήθρα και μέλι Ικαρίας, μπουρέκια Σάμου με γλυκιά κολοκύθα, σούμα, πετιμέζι από μοσχάτο και κεφαλοτύρι Λέσβου. Παράλληλα, στην σκηνή βρέθηκε η Σουλτάνα (Άννη) Ανδρεάδου, Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου, η οποία αναφέρθηκε στην γαστρονομία του Βορείου Αιγαίου.
Τι είδαμε σήμερα Σάββατο 18 Μαρτίου στο stage;
Η ημέρα ξεκίνησε με μοναδικές γεύσεις και αρώματα από τη Δυτική Ελλάδα, καθώς τη θέση της στο stage πήρε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Πελοποννήσου, οι chefs της οποίας παρουσίασαν στο κοινό τραχανόπιτα με λουκάνικο Καλαβρύτων, τηγανίτες με μυζήθρα και φράουλες, αβγά καγιανά με αυγοτάραχο Μεσολογγίου, μανταρινάτο και σκαλτσούνια με λουκούμι τριαντάφυλλο και καρύδια. Παράλληλα, ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης και Πρόεδρος αγροδιατροφικής σύμπραξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μίλησε για τη συμβολή των αγροδιατροφικών προϊόντων της Ολυμπιακής γης στην περιφερειακή ανάπτυξη. Στην πορεία, ο chef Τάσος Τόλης μαγείρεψε βουβαλίσια λουκάνικα και αυγά στραπατσάδα, βουβαλίσιο Παστράμι με πατατοσαλάτα και ρυζόγαλο με Ακανέ Σερρών.
Μοναδικές προτάσεις για ελληνικό brunch
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου
Κατά τη διάρκεια του live cooking show, ο Αθανάσιος Μαλλιαράς, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, αναφέρθηκε μέσα από την ομιλία του στην εύφορη γη και τα εκλεκτά προϊόντα του Νομού Σερρών. Στη συνέχεια των μαγειρικών παρουσιάσεων, οι chefs Μιχάλης Παπακυρίτσης & Μαριάννα Ξοφάκη παρουσίασαν εξαιρετικές προτάσεις για brunch με κρητικά προϊόντα ενώ ο Σταύρος Τζεδάκης, Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης σε θέματα αγροδιατροφικής και Πρόεδρος Δ.Σ. της Σύμπραξης μίλησε αναλυτικά για τη μοναδικότητα και την ποιότητα των παραδοσιακών κρητικών προϊόντων. Στο stage της εκδήλωσης θέση πήρε στην πορεία η Άννα Καλογεροπούλου, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Πολιτισμού Πελοποννήσου, η οποία παρουσίασε το πολύ ενδιαφέρον φεστιβάλ γαστρονομίας “Peloponnese food stories” ως εργαλείο προβολής και δικτύωσης του τόπου, ενώ παράλληλα ο chef Παναγιώτης Μπουρτσουκλής μαγείρεψε Λακωνική ομελέτα με σύγκλινο, δίχτυ κρέπας με τυριά Τριπόλεως, κορμό πορτοκαλιού Αργολίδας γεμιστό με μούρα και μέντα, χωριάτικο τοστ με γουρουνόπουλο Μεσσηνίας και σταφίδες καραμέλας σε τηγανίτες από το Ξυλόκαστρο.
Τα τρόφιμα και ποτά της Περιφέρειας Αττικής είχαν στη συνέχεια την τιμητική τους, μέσα από την ομιλία των Δήμητρα Αγγελάκη, Συμβούλου για θέματα Αλιείας, Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής, Θάνου Αντωνόπουλου, Γεωπόνου του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής και Προβολής της Δ/νσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής. Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ακρόπολις ανέλαβε το καθήκον να παρουσιάσει τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της Αττικής γης μαγειρεύοντας παραδοσιακές αλμυρές πίτες Αττικής, μους γιαουρτιού με φιστίκι, μέλι Αττικής και καραμελωμένα φρούτα, προζυμένιο ψωμί με αυγό ποσέ, σύκα και ψημένο τυρί.
Οι chefs Παναγιώτης Μπουρτζουκλής & Τάσος Τόλης δημιουργούν πιάτα με προϊόντα της Πελοποννήσου
O chef από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ακρόπολις έφτιαξε συνταγές με προϊόντα της Αττικής γής
Την πιο «δυνατή ιστορία γεύσης»… αυτή της Μακεδονικής κουζίνας ανέλυσε ο Τομεάρχης καινοτομίας και εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρης Μπάτος, ενώ ο chef Κώστας Γεωργαντζάς μάς παρουσίασε φουστορόν, καβουρμά σε πήλινο, βλάχικη κολοκυθόπιτα και τανωμένο Σορβά. Η ημέρα έκλεισε με τις γεύσεις της δύσης να συναντάνε αυτές της ανατολής, καθώς ο chef Βασίλης Μάνδρος έφτιαξε Θρακιώτικες λαλαγγίτες γεμιστές με καβουρμά Έβρου και γραβιέρα Ροδόπης και σούπα βελουτέ με σπαράγγια Νέστου. Στο πλευρό του βρέθηκε ο Βασίλης Δελισταμάτης, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής οικονομίας και Κτηνιατρικής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο οποίος και μίλησε για την γαστρονομική υπεροχή των προϊόντων του τόπου.