Η έρευνα διεξήχθη από την Ierax Analytix για την FOOD EXPO και παρουσιάστηκε αποκλειστικά κατά τη διάρκεια του 1ου Διεθνούς BEVERAGE SUMMIT, από τον Market Analyst & Founder της, Χάρη Λαλάτση, και αποκαλύπτει ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν τις εταιρείες που διανέμουν ροφήματα.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα τρία πρώτα σε ποσότητες ροφήματα που διανέμονται είναι το νερό/ανθρακούχο νερό (71%), οι χυμοί (57%) και τα αναψυκτικά (λεμονάδα, πορτοκαλάδα, pink grapefruit) με 50%.
Το συχνότερο πρόβλημα στη διανομή ροφημάτων είναι το πάρκινγκ (41%) και η χαμηλότερη ζήτηση (21%). Το πρόβλημα του πάρκινγκ φανερώνει την ανάγκη για καλύτερη υποδομή και σχεδιασμό στις αστικές περιοχές, ενώ η χαμηλότερη ζήτηση μπορεί να οφείλεται σε εποχιακές διακυμάνσεις ή αλλαγές στις καταναλωτικές τάσεις.
Στην ερώτηση «πόσο ενημερωμένοι πιστεύετε/βλέπετε ότι είναι οι πελάτες σας για τον κλάδο ροφημάτων», το 90% απάντησε αρκετά. Αυτό δείχνει ότι οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και είναι ευαισθητοποιημένοι σχετικά με τις επιλογές τους.
Το συχνότερο χαρακτηριστικό μιας πετυχημένης συνεργασίας με τους πελάτες είναι η ταχύτητα (43%) και η αξιοπιστία παραδόσεων (24%). Η ταχύτητα και η αξιοπιστία είναι κρίσιμες για την επιτυχία στον κλάδο των ροφημάτων, καθώς οι καταναλωτές απαιτούν γρήγορη και αξιόπιστη εξυπηρέτηση.
Στη συνεργασία με τους λιανέμπορους, οι εταιρείες διανομής νιώθουν 75% ικανοποιημένες, με τους παραγωγούς/εισαγωγείς το 50% δεν είναι ούτε ικανοποιημένες ούτε δυσαρεστημένες και 69% ικανοποιημένες με τους χονδρέμπορους. Η υψηλή ικανοποίηση από τους λιανέμπορους και τους χονδρέμπορους δείχνει ότι οι σχέσεις συνεργασίας είναι ισχυρές, ενώ η στάση ουδετερότητας προς τους παραγωγούς / εισαγωγείς υποδηλώνει την ανάγκη για βελτίωση των σχέσεων αυτών.
Οι εταιρείες διανομής δηλώνουν 75% ικανοποιημένες από τη συνεργασία τους με τις επιχειρήσεις του κλάδου Ηο.Re.Ca. και 68% από τη μικρή λιανική (π.χ. περίπτερα). H υψηλή ικανοποίηση από τις επιχειρήσεις Ho.Re.Ca. δείχνει την επιτυχία των συνεργατών αυτών, ενώ η μικρή λιανική παραμένει σημαντική για τη διανομή ροφημάτων.
Όσον αφορά τη χρήση συστημάτων παρακολούθησης φορτίου (tracking) για τα ροφήματα, το 93% δεν χρησιμοποιεί. Η έλλειψη χρήσης συστημάτων παρακολούθησης υποδηλώνει την ανάγκη για τεχνολογικά αναβάθμιση και βελτίωση της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Αν μπορούσαν να αλλάξουν κάτι στον κλάδο των ροφημάτων αύριο, το 79% θα ήθελε χαμηλότερες τιμές. Η έμφαση στη μείωση των τιμών δείχνει την ανάγκη για οικονομική βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα.
Η έρευνα της Ierax Analytix αποκαλύπτει μια δυναμική και ανταγωνιστική αγορά ροφημάτων, όπου οι προτιμήσεις των καταναλωτών και η ποιότητα παραγωγής παίζουν καθοριστικό ρόλο. Οι εταιρείες διανομής πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες τάσεις και να επενδύσουν σε τεχνολογία και ποιότητα για να παραμείνουν ανταγωνιστικές.
Δείτε όλη την έρευνα