Η τρίτη και τελευταία ημέρα της FOOD EXPO 2025 ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, συγκεντρώνοντας χιλιάδες επαγγελματίες από όλο τον κόσμο και προσφέροντας πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, συζητήσεων και γαστρονομικών απολαύσεων. Οι εκδηλώσεις συνέχισαν να εμπνέουν, αναδεικνύοντας τόσο τις προκλήσεις όσο και τις ευκαιρίες της σύγχρονης αγοράς τροφίμων και ποτών.
Για ακόμα μία ημέρα, χιλιάδες επαγγελματίες από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και 1.000 Hosted Buyers, είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν στα περίπτερα των εκθετών πάνω από 50.000 εκλεκτά προϊόντα, που ξεχωρίζουν για την πρωτοτυπία, τη γεύση, την εξαιρετική ποιότητα και το σύγχρονο branding τους. Να επισκεφτούν παράλληλα την μεγαλύτερη εμπορική έκθεση Οίνου & Αποσταγμάτων στην Ελλάδα, την OENOTELIA & να παρακολουθήσουν και την τρίτη ημέρα του 1ου Διεθνούς BEVERAGE SUMMIT, που πραγματοποιήθηκε στην FOOD EXPO.
Στα 4 Halls, συνάντησαν τους νέους επόμενους συνεργάτες – προμηθευτές, εμπνευστήκαν και βρήκαν ιδέες και προτάσεις που θα πάνε την επιχείρησή τους στο επόμενο level, με στόχο να προσεγγίσουν πελάτες που ψάχνουν συνεχώς κάτι ιδιαίτερο και καινοτόμο.
Έμπνευση, global F&B insights, γαστρονομικές ιδέες στα stages των παράλληλων εκδηλώσεων
Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των Workshops & Seminars, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) παρουσίασε την ημερίδα “Διατροφή Σήμερα: Προκλήσεις και Ευκαιρίες”. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Β. Παπαδημητρίου, Γενικής Διευθύντριας ΣΕΒΤ. Στη συνέχεια, η Κ. Βαρταλίτη, Συντονίστρια Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής ΣΕΒΤ, Διευθύντρια Νομοθεσίας Τροφίμων & Επιστημονικών Υποθέσεων NESTLE, ανέλυσε τις προκλήσεις και προοπτικές της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών. Η Ε. Μαγριπλή, Επίκουρη Καθηγήτρια Διατροφικής Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξήγησε τον ρόλο της επεξεργασίας τροφίμων μέσα από παραδείγματα και οφέλη, ενώ η Μ. Καψοκεφάλου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσίασε το “Nutrition By Design,” προσφέροντας μια σύγχρονη οπτική για τη διατροφή. Ακολούθησε πάνελ συζήτησης με τίτλο “Η Διατροφή Σήμερα: Σύμμαχος Υγείας | Προκλήσεις & Ευκαιρίες,” το οποίο συντόνισε ο Ρ. Γαμβρός, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής ΣΕΒΤ. Σημαντικοί συμμετέχοντες, όπως η Ι. Κοντελέ, Διαιτολόγος, Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος, Υπ. Υγείας, η Α. Χατζηγεωργίου, Αναπληρώτρια Συντονίστρια Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής ΣΕΒΤ, R&D & Packaging Development Director, ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ και ο Χ. Προεστός, Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και η Μ. Καψοκεφάλου και Ε. Μαγριπλή, συζήτησαν τις εξελίξεις στον τομέα της διατροφής.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του ευρωπαϊκού έργου EXCEL4MED, που εστιάζει στην ανάπτυξη προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας με βιώσιμες πρακτικές. Η Ε. Ξαξίρη, Υπεύθυνη Προγραμμάτων ΣΕΒΤ, εισήγαγε το πρόγραμμα, ενώ ο Αναπλ. Καθ. Β. Βαλδραμίδης και ο Δρ. Γ. Κατσαρός ανέλυσαν την ερευνητική του πτυχή και τη συμβολή του στη διαμόρφωση επιχειρηματικών μοντέλων. Η ημερίδα έκλεισε με διαδραστική συζήτηση, προσφέροντας ευκαιρίες για ερωτήσεις από το κοινό.
Παράλληλα, στο Hall 3, το Room for Growth Stage συγκέντρωσε πλήθος επισκεπτών που ενημερώθηκαν για σημαντικά θέματα του κλάδου. Στο Beverage Summit οι συζητήσεις κάλυψαν σημαντικά θέματα που αφορούν τη στρατηγική και την καινοτομία στον κλάδο των τροφίμων και ποτών, προσελκύοντας πλήθος επαγγελματιών.
Οι συζητήσεις προσέφεραν πολύτιμες γνώσεις για τη λιανική αγορά, τη βιωσιμότητα και τις επενδύσεις. Ο Χάρης Λαλάτσης, Ιδρυτής της IERAX ANALYTIX, συντόνισε τη συζήτηση “What is happening inside the retail buyers’ office?”, αναλύοντας τη διαδικασία και τη στρατηγική λήψης αποφάσεων από τους αγοραστές της λιανικής.
Στο πάνελ συμμετείχαν ο Γιάννης Γκανάς (METRO CASH AND CARRY), ο Χρήστος Διαμαντάκος (CHITOS SA) και ο Αντώνης Κελέσης (MANTIS GROUP), οι οποίοι μοιράστηκαν την εμπειρία τους στην ανάπτυξη προϊόντων και την εξυπηρέτηση καταναλωτών. Αργότερα, ο Νεκτάριος Νότης, CEO της NOTICE CONTENT AND SERVICES, συντόνισε τη συζήτηση “Is the sustainable also productive?”, με τη συμμετοχή των Andrew Eversden (BOTTLE UP) και Αλέξη Παντζιάρου (COFFEECO UPCYCLE) εστιάζοντας στην ισορροπία μεταξύ βιωσιμότητας και παραγωγικότητας.
Στη συνέχεια, η συζήτηση με θεματολογία: “What are the Funds searching for?” παρείχε μια βαθιά ματιά στις προτεραιότητες των επενδυτικών κεφαλαίων, με τη συμμετοχή του Τάκη Σολωμού (ELIKONOS CAPITAL AIFM), Γιώργου Μαυρίδη (SOUTHBRIDGE ADVISORS AIFM) και Γιάννη Παπαδόπουλου (EOS CAPITAL PARTNERS). Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του Γιώργου Μπάγκου (THREE CENTS BEVERAGES) στο case study “How did pink grapefruit build an entire category on the shelf?”. Οι παρουσιάσεις και τα πάνελ της ημέρας ανέδειξαν τις σύγχρονες τάσεις και προκλήσεις της αγοράς, προσφέροντας καινοτόμες προσεγγίσεις στους επαγγελματίες.
Στο Mediterranean Food Stage, το πρόγραμμα της τρίτης ημέρας ήταν εξίσου εντυπωσιακό. Η chef Αικατερίνη Μπεκιάρη εκπροσώπησε τη Δυτική Μακεδονία, παρουσιάζοντας τις καλύτερες γεύσεις της περιοχής. Στη συνέχεια, μαγείρισσες από τους Δήμους Μαρκόπουλου, Σαρωνικού, Κρωπίας και Σπάτων-Αρτέμιδας προσέφεραν αυθεντικά πιάτα, αναδεικνύοντας τις τοπικές παραδόσεις. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με έναν αποχαιρετισμό γεμάτο γεύσεις, όπου το Point Hub δημιούργησε μια εορταστική ατμόσφαιρα με κεράσματα, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.
Η τρίτη ημέρα της FOOD EXPO 2025 αποτέλεσε τον ιδανικό επίλογο για ένα τριήμερο αφιερωμένο στην καινοτομία, τις σημαντικές συνεργασίες και την εξέλιξη του κλάδου τροφίμων και ποτών. Την έκθεση επισκέφτηκαν και οι μαθητές από το Επαγγελματικό Λύκειο “Economic School of Vranje” της Σερβίας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν πολύτιμες εμπειρίες και να διευρύνουν τις γνώσεις τους.
Η FOOD EXPO 2025 ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και αφήνοντας πλήθος από νέες επαγγελματικές συμφωνίες. Η προσμονή για την επόμενη FOOD EXPO είναι ήδη μεγάλη! Ανυπομονούμε να σας υποδεχτούμε όλους ξανά το 2026!