Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρώτο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κρέατος που διοργάνωσαν από κοινού το διεθνές περιοδικό για το κρέας “EuroMeatNews.com” και η FORUM SA στο πλαίσιο της έκθεσης FOOD EXPO.
Το συνέδριο, με τίτλο “Μετασχηματισμοί και ευκαιρίες για τη Βιομηχανία Κρέατος στη γεμάτη προκλήσεις Ευρωπαϊκή αγορά” ασχολήθηκε με τις δομικές αλλαγές που καλείται να διαχειριστεί ο κλάδος του κρέατος στην Ευρώπη. Με τη συμμετοχή σημαντικών διεθνών θεσμικών εκπροσώπων, αλλά και κορυφαίων στελεχών του κλάδου στην Ευρώπη, συζητήθηκε το πώς οι τάσεις προς πιο βιώσιμα τρόφιμα και οι αυστηρότεροι κανονισμοί επηρεάζουν την παραγωγή και το εμπόριο ζωικών πρωτεϊνών στην ευρύτερη περιοχή, ενώ σταχυολογήθηκαν ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι αμερικανικοί δασμοί και οι ζωικές ασθένειες ως 3 από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που θα χρειαστεί να ξεπεράσει η ευρωπαϊκή αγορά κρέατος. Τον συντονισμό του συνεδρίου είχε ο Dorinel Niculae (EuroMeatNews.com, Ρουμανία) ο οποίος δεν παρέλειψε να παρουσιάσει και ένα σύντομο video του διεθνούς φεστιβάλ για το κρέας, Grillfest, που διοργανώνεται στη Ρουμανία.
Στο πρώτο πάνελ συμμετείχαν οι κύριοι Στέλιος Σκαρίμπας, πρόεδρος ΣΕΒΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος), Paolo Patruno (γενικός γραμματέας CLITRAVI – Γραφείο Σύνδεσης για τη Βιομηχανία Μεταποίησης Κρέατος στην Ε.Ε. και γενικός γραμματέας ESA -Ένωση Ευρωπαίων Παραγωγών Μπαχαρικών), Emilio Becker (Διεθνής Ειδικός Κρέατος, Ισπανία), Vihren Dimitrov (Βουλγαρική Ένωση Επεξεργαστών Κρέατος / Golyamo Vranovo, Βουλγαρία) και Ibrahim El Khalil (Διευθύνων Σύμβουλος της Maria FoodNova, Ρουμανία).
Πρώτος ο πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ αναφέρθηκε στις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει ο κλάδος του κρέατος στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων οι αυστηροί ρυθμιστικοί κανονισμοί στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, το ενεργειακό ζήτημα, αλλά και οι φυσικές καταστροφές που πλήττουν την αγροδιατροφική παραγωγή. Αντίστοιχα, δεν παρέλειψε να κάνει λόγο και για τις ευκαιρίες που υπάρχουν για όσες εταιρείες θέλουν να αναπτυχθούν, με όχημα τα premium, τοπικά και βιολογικά προϊόντα, αλλά και στις δυνατότητες που έχει η βιομηχανία να αξιοποιήσει τα υποπροϊόντα και να εκμεταλλευτεί την πρόοδο της τεχνολογίας για βελτιστοποίηση της παραγωγής της, επενδύοντας στην έξυπνη μεταποίηση και την αύξηση των εξαγωγών σε αναπτυσσόμενες αγορές.
Στη συνέχεια, ο κ. Paolo Patruno αναφέρθηκε στη “European Livestock Voice”, την ένωση των μεγαλύτερων οργανισμών εντός ΕΕ που ασχολούνται ενεργά με τα προβλήματα των Ευρωπαίων εκτροφέων βοοειδών και στις δράσεις ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και των ευρωβουλευτών που νομοθετούν, για την αντιστροφή του άδικου αρνητικού συσχετισμού της κτηνοτροφίας με την κλιματική αλλαγή. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία της παραγωγής ξεχωριστών προϊόντων με υψηλή γεύση και ποιότητα, χαρακτηριστικά στα οποία δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί, αλλά και στην ανάγκη οι ρυθμιστικοί κανονισμοί να λαμβάνουν υπόψιν τους ρεαλιστικά ζητήματα του κλάδου για να μπορούν να εφαρμοστούν και να είναι αποτελεσματικοί.
Αργότερα, ο κ. Becker σημείωσε μεταξύ άλλων: “Αντιμετωπίζουμε ένα απόλυτα αβέβαιο περιβάλλον όπου όλα μπορούν να συμβούν. Ο κόσμος αλλάζει με γοργούς ρυθμούς. Αυτή τη στιγμή η Λατινική Αμερική πουλά στο 1/3 της τιμής σε σχέση με την Ευρώπη, οπότε χρειάζεται να μηδενίσουμε τη φύρα μας για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί”.
Στην πορεία ο κ. Dimitrov ανέφερε χαρακτηριστικά: “Βρισκόμαστε σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις για τον κλάδο στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να παρατηρούμε αύξηση των εισαγωγών, συρρίκνωση του κλάδου και έναν ακόμη πιο δύσκολο ανταγωνισμό με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής”.
Τέλος, ο κ. El Khalil υπογράμμισε ότι: το πρόβειο κρέας παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι: “έχει αλλάξει ριζικά το διεθνές περιβάλλον, οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ειδικά στη Νότια Αμερική έχουν δουλέψει πολύ για να βελτιώσουν την ποιότητα και την τεχνολογία τους και να μπορούν να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά, όπου οι απαιτήσεις είναι αυξημένες”.
Τάσεις, καινοτομίες αλλά και προβλέψεις για το 2025
Το συνέδριο ασχολήθηκε επίσης με τις τάσεις και τις καινοτομίες που διαμορφώνουν το μέλλον της βιομηχανίας ζωικού κεφαλαίου και κρέατος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ευκαιρίες εξαγωγών στην Ινδία στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ινδίας.
Στο δεύτερο πάνελ συμμετείχαν οι κύριοι Tibor Abraham (Εμπορικός Διευθυντής της Alfoldi Sertes, Ουγγαρία), Ivan Osmak (Διευθύνων Σύμβουλος της MeatBorsa, Βουλγαρία), Θωμάς Βασσάρας (Διευθύνων Σύμβουλος της Greekexports SMPC / Διευθυντής Πωλήσεων της HAQ, Ελλάδα) και Γιάννης Φελεμέγκας, μέλος του Ελληνορουμανικού Επιμελητηρίου.
Ο κ. Abraham υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη ο κλάδος στην Ευρώπη να κάνει περισσότερα από όσα έχει κάνει, ώστε να προστατευτεί απέναντι στους αναδυόμενους κινδύνους. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Osmak, που σημείωσε χαρακτηριστικά: “Ο ευρωπαϊκός κλάδος του κρέατος είναι ίσως ο μοναδικός που προσπαθεί να διορθώσει το πρόβλημα των υπερβολικών κανονισμών με ακόμη περισσότερους κανονισμούς. Θεωρώ ως εκ τούτου πως είμαστε σε λάθος δρόμο, καθώς αναπόφευκτα, τα προϊόντα γίνονται πιο ακριβά και λιγότερο ανταγωνιστικά”.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Βασσάρας, ο οποίος αναφέρθηκε στις halal αγορές, με 2 δισ πληθυσμό και ΑΕΠ 24 τρις δολαρίων, σημειώνοντας πως υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για τους Ευρωπαίους παραγωγούς και μεταποιητές κρέατος, ώστε να αναπτύξουν την παρουσία τους στις συγκεκριμένες αγορές, υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται να είναι όλοι ανοιχτοί στην αλλαγή.
Τέλος, ο κ. Φελεμέγκας αναφέρθηκε στην υψηλή ποιότητα των ρουμανικών προϊόντων, η οποία είναι συγχρόνως και αίτημα των καταναλωτών, σημειώνοντας ως ενδεικτικό αυτής της διαρκούς αναβάθμισης, την πιστοποίηση των Ρουμάνων παραγωγών με ολοένα και πιο αυστηρά ευρωπαϊκά πρότυπα λειτουργίας.
Σε κάθε περίπτωση, ως βασικό συμπέρασμα του Συνεδρίου αναδείχτηκε η ανάγκη προσαρμογής της ευρωπαϊκής βιομηχανίας κρέατος στις νέες συνθήκες βελτιώνοντας την παραγωγή της σε όρους επάρκειας, ποιότητας, καινοτομίας, και ιχνηλασιμότητας, προκειμένου να απαντήσει στις προσδοκίες των καταναλωτών και συγχρόνως να παραμείνει ανταγωνιστική στη διεθνή αγορά.