FoodExpo
Search
Generic filters
Filter by Custom Post Type

Workshops & Seminars

Εξαγωγικές δυνατότητες, τάσεις στην παραγωγή & marketing trends 

Σημαντικές ομιλίες, ενδιαφέρουσες ημερίδες, παρουσίαση πετυχημένων case studies διαμορφώνουν ένα πλούσιο πρόγραμμα στο Workshops & Seminars stage. 

Έμπειρα στελέχη της βιομηχανίας του F&B, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, και εκπρόσωποι φορέων δίνουν ραντεβού στο Hall 2 και τις τρεις ημέρες της έκθεσης, τόσο με τους επαγγελματίες του κλάδου που επισκέπτονται την έκθεση, όσο και με τους εκθέτες που επιθυμούν να ενημερωθούν έγκυρα για καίρια ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο των Τροφίμων και των Ποτών. 

Τεχνική εκπαίδευση & ανθρώπινο δυναμικό κυριάρχησαν στις ομιλίες 

 

Η τρίτη και τελευταία ημέρα του Workshop & Seminars Stage επιφύλασσε ενδιαφέροντες ομιλίες και panels. Πρώτο session, αυτό του ΣΕΒΤ με θέμα “Η αξία του ανθρώπινου δυναμικού για την Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών: ανάγκες & δεξιότητες. 

Την εκδήλωση άνοιξε η Β. Παπαδημητρίου (Γενική Διευθύντρια, ΣΕΒΤ), η οποία αφού επεσήμανε την ουσιαστική σημασία της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων στο ΑΕΠ επικεντρώθηκε στον κρίσιμο ρόλο που παίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικός όσον αφορά τη βιομηχανία. 

Την σκυτάλη  πήρε ο Α. Συριανός (Πρόεδρος ΔΣ ΕΖΑ, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας και Μέλος ΔΣ ΣΕΒ), με την ομιλία του με θέμα “ΕΒΤ&Π και η επένδυση στην τεχνική εκπαίδευση”. Ο κύριος Συριανός ξεκίνησε επισημαίνοντας τέσσερις βασικούς παράγοντες: Το πρόβλημα, την ευκαιρία, τη δράση και την αντίδραση. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα έχει να κάνει με το εκπαιδευτικό σύστημα, τις νέες τεχνολογίες, τις ψηφιακές δεξιότητες αλλά και ότι οι νέοι δεν έχουν ΕΚΕ (επαγγελματική κατάρτιση & εκπαίδευση). Όσον αφορά τις ευκαιρίες, αυτές επηρεάζονται τόσο από τους πόρους χρηματοδότησης όσο και από τις πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως η εκπαίδευση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού αναγνωρίζεται ως κορυφαία προτεραιότητα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Τέλος, επεσήμανε τα δομικά προβλήματα της ΕΚΕ, το ρυθμιστικό πλαίσιο και τις δράσεις. 

“Πολιτεία & Επιχειρήσεις: πρωτοβουλίες προς όφελος της απασχόλησης” ήταν το θέμα το οποίο ανέλυσε η Κ. Πισλή (Διευθύντρια γραφείου Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης, Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού). Όρισε την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη ως καίριας σημασίας παράγοντες, οι οποίοι μάλιστα είναι από τους βασικότερους για την καταπολέμηση της ανεργίας. Ακολούθησε η αναφορά στις επιπτώσεις του τομέα της απασχόλησης, οι οποίες όχι μόνο είναι έντονες αλλά θα πρέπει να ανασχηματιστεί η εκπαίδευση και η κατάρτιση. Κλείνοντας, ανέλυσε το Reskill και Upskill του εργατικού δυναμικού, τονίζοντας ότι αποτελεί νέο μοντέλο σχεδιασμού και παροχής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. 

Βάσω Παπαδημητρίου

Γ.Ρούτσου,  Β.Φούσκα, Γ.Παπαδόπουλος, κ.Τισλή, Α.Συριανός

Στη συνέχεια, ο Γ. Παπαδόπουλος (Διευθυντής Ποιοτικού Ελέγχου, Έρευνας & Ανάπτυξης της ΕΖΑ) τοποθετήθηκε γύρω από το θέμα “Καλή πρακτική στον κλάδο της ζυθοποιίας: Οδικός χάρτης για την τεχνική εκπαίδευση”. Τόνισε πόσο δυναμικός είναι ο εν λόγω κλάδος και ότι αποτελεί συνδυασμό χημείας, γεωπονίας, τεχνολογίας τροφίμων και μικροβιολογίας. Έπειτα μίλησε με αριθμούς, επισημαίνοντας πως υπάρχουν 9.000 ζυθοποιίες και 120.000 άμεσες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Τέλος, αναφέρθηκε στα στάδια της εκπαίδευσης τα οποία περιλαμβάνουν 3 έτη σπουδών, 880 ώρες θεωρίας, πρακτική άσκηση, ενδιάμεσες αλλά και τελικές εξετάσεις πιστοποίησης. 

Ακολούθησε η “Νέα εποχή στον χώρο εργασίας. Νέες πρακτικές, απαιτήσεις και δυνατότητες” με ομιλήτρια την Β. Φούσκα (People & Culture Director, ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΒΕΕΤ). Ξεκίνησε με λίγα λόγια για την εταιρεία και στη συνέχεια υπογράμμισε το πώς η Gen Z επηρεάσει τις νέες συνθήκες και τη νέα εποχή στην αγορά εργασίας. Συνέχισε λέγοντας πως η εταιρεία έχτισε την στρατηγική της πάνω στις νέες αυτές συνθήκες και πως η νέα αυτή γενιά είναι engaged στην εταιρεία και θα συνεχίσει να παραμένει έτσι και τα επόμενα χρόνια. Έπειτα, απαρίθμησε τρεις βασικούς στρατηγικούς πυλώνες, οι οποίοι είναι η προσέλκυση νέων ταλέντων, το κατά πόσο βοηθά η εταιρεία τους ανθρώπους να αναπτύσσονται και να εξελίσσονται, αλλά και το περιβάλλον στο οποίο εργάζονται οι άνθρωποι της εταιρείας. Δεν δίστασε να τοποθετηθεί και για τις Ακαδημίες Σίτου και Ελιάς, αναφέροντας ότι εκτός των άλλων προσφέρουν πρόγραμμα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης στους νέους παραγωγούς προκειμένου να έχουν όλα τα εφόδια. 

Έπειτα, η Γ. Ρούτσου (Human Resources Director, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ ΑΕ) ανέλυσε το θέμα “Ηγεσία, όραμα και αποτελεσματικότητα”. Μετά από μια αναφορά στην εταιρεία, επεσήμανε δύο σημαντικά στοιχεία της: τη συνεχή βελτίωση και τη βιωσιμότητα. Ανέλυσε τον όρο ηγεσία και τις προϋποθέσεις της επιτυχημένης ηγεσίας, ενώ αναφέρθηκε και στο όραμα της εταιρείας και το τι κάνει ένα όραμα αποτελεσματικό. Επιπλέον, εξήγησε τα οκτώ βασικά βήματα για μια επιτυχημένη αλλαγή, τα έξι βασικά στάδια ομάδας καθοδήγησης, τα συνηθισμένα σφάλματα στις αλλαγές αλλά και τις πραγματικές ανησυχίες των εργαζομένων. 

Μετά το πέρας των ομιλιών, ο κύριος Συριανός συντόνισε ένα panel συζήτησης με τους λοιπούς συνομιλητές, όπου μέσα από τις εύστοχες ερωτήσεις του και τις λεπτομερείς απαντήσεις των υπολοίπων προέκυψαν επιπλέον ενδιαφέροντα συμπεράσματα. 

Το δεύτερο session είχε να κάνει με το Ευρωπαϊκό έργο I-RESTART και πιο συγκεκριμένα με το “Inclusive REskilling and upSkilling Toward competitive Agrifood and veterinary sector: European agenda Strategy “. Την παρουσίαση του έργου I-RESTART έκανε η Ν. Καπετανάκου (Υπεύθυνη Προγραμμάτων ΣΕΒΤ). Ξεκίνησε λέγοντας πως χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο τύπος προγράμματος είναι Erasmus +. Στο εν λόγω έργο συμμετέχουν 27 εταίροι από 11 χώρες και κύριοι στόχοι εκτός των άλλων είναι η επανακατάρτιση και η αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού στον αγροδιατροφικό και κτηνιατρικό κλάδο. Έπειτα αναφέρθηκε στους τομείς τεχνολογικών δεξιοτήτων, στις ψηφιακές τεχνολογίες, στη βιωσιμότητα, στα soft skills, στην προσέγγιση του one health, στο επιχειρείν και την επιχειρηματικότητα αλλά και στις ήπιες δεξιότητες. Τέλος, ανέλυσε το IRESTART σε αριθμούς στόχους αλλά και τη δομή του, ενώ ολοκλήρωσε λέγοντας πως συντονιστής ήταν το πανεπιστήμιο του Τορίνο. 

Την αυλαία του Workshops & Seminars Stage έριξαν οι Ι. Μπράτης (Σύμβουλος Διοίκησης, UNIVERSAL ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΕ) και Γ. Φράγκος (Project Manager, UNIVERSAL ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΕ) οι οποίοι ανέλυσαν πλήρως την “Παρουσίαση εργαλείων εκπαίδευσης”, μέσα από την χρήση αρκετών παραδειγμάτων.  Ο Ι. Μπράτης αρχικά μίλησε για την ισχυρή παρουσία τους στην εκπαίδευση ενηλίκων, τονίζοντας ότι μερικά βασικά στοιχεία είναι η ακρίβεια, η ευελιξία, η συμμετοχικότητα, η υψηλή ποιότητα στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες, ενώ δεν δίστασε να τοποθετηθεί και για τον κοινωνικό αντίκτυπο. Ο Γ. Φράγκος μίλησε για την παρουσίαση εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων, επισημαίνοντας πως ο προσδιορισμός αναγκών σε δεξιότητες βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: βάσεις δεδομένων, ομάδες εστίασης, έρευνα και ανάλυση μελλοντικών τάσεων. Λίγο πριν κλείσει, ανέλυσε ορισμένα επιμέρους θέματα όπως: Η κατάσταση της τεχνολογίας και το Σύμφωνο για τις δεξιότητες, ο σχεδιασμός της μεθοδολογίας και εμπλοκή των ενδιαφερομένων μερών, σχεδιασμός προγραμμάτων σπουδών κ.α. 

Δρ.Ν.Καπετανάκου

Ι.Μπράτης

Προτεραιότητα η ενίσχυση των εξαγωγών τροφίμων & ποτών

Τα Workshops της Κυριακής ξεκίνησαν με μία σημαντική ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων”, με το συντονισμό της δημοσιογράφου Σίσσυς Νίκα. Παρών στο πάνελ και ο κ. Νίκος Ταβουλάρης, προϊστάμενος Διεύθυνσης Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο κ. Ταβουλάρης αναφέρθηκε στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, οι οποίες την τελευταία τριετία, αυξήθηκαν κατά 27,36%, αλλά και στα κορυφαία 10 εξαγωγικά προϊόντα, με τα παρθένα ελαιόλαδα και τις παρασκευασμένες ελιές να κρατούν τις δύο πρώτες θέσεις. Επίσης έκανε αναφορά στις εκστρατείες προώθησης γεωργικών προϊόντων της Ε.Ε. με στόχο τη δημιουργία νέων ευκαιριών στην αγορά για τους γεωργούς της Ένωσης και την ευρύτερη βιομηχανία τροφίμων, ενώ σημείωσε πως αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υλοποιούνται 22 προγράμματα φορέων (€42,4 εκ.) και 6 ακόμη υπό συμβασιοποίηση (€11.57 εκ.).

Στη συνέχεια ο κ. Μίλτος Σταυρόπουλος, Διευθυντής Παναιγιάλειας Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, αναφέρθηκε στην υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου δράσεων της Ένωσης με σκοπό την προσέλκυση των καταναλωτών στις ασιατικές αγορές και αιχμή του δόρατος την ανάπτυξη νέων προϊόντων με την συμβολή του τμήματος R&D της εταιρείας, σχεδιασμένων ειδικά γι’ αυτές τις αγορές.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του κ. Βαλέρη Ιακώβου, αντιπροέδρου της ΕΑΣ Νάξου, ο οποίος ευχαρίστησε τους ανθρώπους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης χωρίς τους οποίους, ο Συνεταιρισμός δεν θα μπορούσε να αναπτύξει την παρουσία του εκτός συνόρων, ενώ αναφέρθηκε και στην αξία των αγροτικών προϊόντων της Ελλάδας, τα οποία καταφέρνουν να ξεχωρίσουν στις διεθνείς αγορές χάρη στα εξαιρετικά τους χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Γιαννόπουλος Κώστας, Γενικός Διευθυντής Ε.Α.Σ.Θ. ΑΕ (Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης) ανέφερε τη σημασία της καλλιέργειας ρυζιού στην περιοχή, αλλά και την αξία των προγραμμάτων προώθησης, χάρη στα οποία η Σύμπραξη κατάφερε να αποκαταστήσει τη φήμη του παραγόμενου προϊόντος και να ενδυναμώσει την παρουσία του στη Μέση Ανατολή.

Τέλος, ο κ. Πολίτης Αντώνης, Διευθυντής Marketing του Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου ευχαρίστησε το υπουργείο για τη στήριξη και σημείωσε τον καθοριστικό ρόλο των συνεργειών για την ανάπτυξη των εξαγωγών, ώστε να συνδεθούν τα αγροτικά μας προϊόντα με τον τουρισμό και να μπορούν στη συνέχεια οι τουρίστες να τα αναζητούν και να τα βρίσκουν στη χώρα τους.

Το δεύτερο πάνελ επικεντρώθηκε στα “Εμπόδια και τις ευκαιρίες του ελαιολάδου στη διεθνή αγορά” και “άνοιξε” με την τοποθέτηση του κ. Βόπη Νίκου, Διευθύνοντος Συμβούλου Med-Exports, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας σύγχρονος ελαιοπαραγωγός που θέλει να εξάγει στο εξωτερικό. Ο κ. Βόπης εξήγησε πως συχνά αναζητώντας να εξάγουμε σε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, χάνουμε ενέργεια και πόρους που θα μπορούσαν να αποδώσουν πολλά περισσότερα σε άλλες αγορές που έχουν ανάγκη ελληνικό προϊόν και μας εξασφαλίζουν επιτυχία, σωστούς όγκους και σημαντικές συνεργασίες.

Έπειτα, ο κ. Δούζμανης Δημήτρης, Διευθυντής Εξαγωγών EXPOAID, εξήγησε πως η παγκόσμια κοινότητα πριν από το 2004 δεν ήξερε καν ότι η χώρα μας παράγει ελαιόλαδο και πως είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε αναγνωρισιμότητα γύρω από αυτό. Επίσης υπογράμμισε πως χρειάζονται υποδομές, παιδεία και εκπαίδευση σε όλα τα στάδια παραγωγής, ενώ θα πρέπει και οι άνθρωποι που ασχολούνται με την προώθηση να είναι επαγγελματίες.

Σειρά είχε ο κ. Μαρκαντωνάκης Άρης (Πωλήσεις & Μάρκετινγκ ΑΒΕΑ-ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ ΑΕ) ο οποίος ανέφερε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εξαγωγές είναι η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις της στις ποσότητες των προϊόντων που είναι διαθέσιμα προς εξαγωγή και κατά συνέπεια και στην αύξηση της τιμής του. Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως οι προκλήσεις φέρνουν ευκαιρίες και δίνουν το κίνητρο να ασχοληθούμε και με την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων από υποπαράγωγα της ελαιοποίησης.

Τέλος, η κα Σκοτίδη Τζένη, Σύμβουλος Εξαγωγικών Επιχειρήσεων & Διαχείρισης Εξαγωγικών Διαδικασιών, αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορεί να αξιοποιήσει μια επιχείρηση, αλλά και στον ρόλο που έχουν στις εξαγωγές η γνώση της εκάστοτε κρατικής νομοθεσίας το σωστό labeling και η τήρηση των ορθών διαδικασιών. Απαιτούνται λοιπόν γνώσεις επαγγελματισμός και πολλή σωστή δουλειά καθώς οι εξαγωγές είναι ένα ενδιαφέρον ταξίδι αρκεί να το χαίρεσαι.

Γιώργος Οικονόμου, Βόπης Νικόλαος, Σκοτίδη Τζένη, Δούζμανης Δημήτρης, Μαρκαντωνάκης Άρης

Nίκος Tαβουλάρης, Σίσσυ Νίκα, Μίλτος Σταυρόπουλος, Βαλέρης Ιάκωβος, Γιαννόπουλος Κώστας, Πολίτης Αντώνης

Ημερίδα “MEAT LAB” με τα προϊόντα κρέατος στο επίκεντρο

Η δεύτερη ημερίδα της Κυριακής, με συντονιστή και παρουσιαστή τον κ. Οικονόμου ασχολήθηκε με “Τα προϊόντα κρέατος ως διατροφική επιλογή, εντός και εκτός Ελλάδας”.

Στο Α’ πάνελ με θέμα “Τα προϊόντα με βάση το κρέας στην αντίληψη του καταναλωτή” πρώτος τοποθετήθηκε ο κ. Αρσενάκης Γιάννης, Επίκουρος Καθηγητής Ζωικής παραγωγής ΓΠΑ, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην ανάγκη αύξησης της αναγνωρισιμότητας του ελληνικού κρέατος, αλλά και στο πώς έχει επηρεαστεί η παραγωγή από διάφορους παράγοντες όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η περιβαλλοντική κρίση, αλλά και ο μεγάλος ηλικιακά μέσος όρος των αγροτών στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ακολούθησε η κα Γώγου Ελένη, Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΑΔΑ, η οποία συμμετέχει και στην πρώτη απόπειρα ανάπτυξης στη χώρα μας κρέατος κυτταρικής καλλιέργειας. Η ίδια αναφέρθηκε στη διαδικασία αυτή αλλά και στις ανάγκες που οδήγησαν στην παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος που δεν είναι άλλες από: την Επισιτιστική ασφάλεια, για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού που υπολογίζεται πως θα φτάσει τα 10 -12 δισ. ως το 2100, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από την κτηνοτροφία, αλλά και την κατανόηση των νέων αναγκών των καταναλωτών που δεν θέλουν για ηθικούς λόγους να μην καταναλώνουν ζωικά προϊόντα.

Σειρά είχε ο κ. Γεωργόπουλος Θεοφάνης, Λέκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος σημείωσε πως υπάρχει μία πίεση τα τελευταία 5 χρόνια από χώρες της Ε.Ε. να γίνει υποχρεωτική η διατροφική σήμανση των προϊόντων, με συστήματα όπως το nutriscore, το οποίο βαθμολογεί τα τρόφιμα με ένα αλγόριθμο, ο οποίος έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολλά κράτη μέλη όπως και η Ελλάδα, καθώς τον θεωρεί άδικο. Σημείωσε επίσης την ανάγκη σωστής πληροφόρησης του καταναλωτή σχετικά με τις ετικέτες στα προϊόντα κρέατος.

Τέλος, ο κ. Νυχάς Γιώργος, Ομότιμος Καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων ΓΠΑ και πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, αναφέρθηκε στο “μύθο” που θέλει τα ζωικά προϊόντα και ιδίως το κρέας να είναι πολύ πιο πρόσφορα στις τροφικές λοιμώξεις. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, την τελευταία 15ετία όλες οι μεγάλες διατροφικές κρίσεις προκλήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά από φυτικά προϊόντα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να τα αποφεύγουμε. Κλείνοντας, συμπλήρωσε πως η διαδικασία παρακολούθησης της ασφάλειας όλων των προϊόντων τροφίμων είναι μια απαιτητική και δύσκολη διαδικασία.

Ακολούθησε η δεύτερη ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Πόσο εφικτές είναι οι ελληνικές εξαγωγές παρασκευασμάτων κρέατος”, με τον λόγο να παίρνει πρώτος ο κ. Γεραζούνης Στέλιος, CEO Adding value -Εμπορικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, ο οποίος σημείωσε πως οι λόγοι που η κάθε εταιρεία κάνει εξαγωγές διαφέρουν, ενώ υποστήριξε πως υπάρχει χώρος για τα ελληνικά κρεατοσκευάσματα στις περισσότερες αγορές. Το ζήτημα είναι να θέτει κανείς το σωστό στόχο, να ακολουθεί τον κατάλληλο σχεδιασμό και να έχει υπομονή.

Στη συνέχεια, ο κ. Καλλιώνης Νίκος, Εμπορικός Διευθυντής ΚΑΣΙΔΗΣ ΑΕ, εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία ΚΑΣΙΔΗΣ και η Φάρμα Ελασσόνας ανέπτυξαν την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Όπως ανέφερε, φρόντισαν πρώτα να πάρουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και επένδυσαν σε καινοτόμες συσκευασίες, εκσυγχρονισμό της καθετοποιημένης μονάδας και του σφαγείου, στη δημιουργία πολύ σύγχρονου τεμαχιστηρίου, τυποποιητηρίου και αποθηκευτικών χώρων. Επίσης αφουγκράστηκαν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας και προχώρησαν στη δημιουργία μονάδας βιοαερίου. Με όλες αυτές τις κινήσεις κατάφεραν να βγουν με επιτυχία και στις διεθνείς αγορές.

Στη συνέχεια, η κα Μασούρα Ελευθερία, Marketing & Επικοινωνία ΠΙΝΔΟΣ ΑΠΣΙ, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες του εξωτερικού αντιμετωπίζουν τους συνεταιρισμούς, τους οποίους θεωρούν πολύ επιτυχημένα μοντέλα, ενώ αντίστοιχα δείχνουν και μεγάλη εμπιστοσύνη στο προϊόν τους, γεγονός που βοήθησε και τον ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ να σχεδιάσει ένα επιτυχημένο στρατηγικό εξαγωγικό πλάνο. Όπως σημείωσε, οι εξαγωγές είναι μαραθώνιος οπότε θέλει συνέπεια και συνέχεια, ενώ εξήρε το σύνολο των πτηνοτροφικών εξαγωγικών επιχειρήσεων της Ελλάδας, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: “Όλοι είμαστε πρωτοπόροι σε πολλά θέματα, όπως η καινοτομία, η ευζωία και η κυκλική οικονομία”.

Τέλος η κα Πάνου Χριστίνα, Διευθύντρια Διαχείρισης Ποιότητας ομίλου εστίασης Goody’s |everest, αναφέρθηκε στα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται τα προϊόντα των αλυσίδων στις διεθνείς αγορές. Όπως σημείωσε για να επιτύχει εξαγωγικά μια εταιρεία απαιτείται να είναι καταρχάς εδραιωμένη στη χώρα στην οποία αρχικά δραστηριοποιείται. Έπειτα χρειάζεται να έχει ικανοποιητικούς ρυθμούς βιωσιμότητας, επαρκείς οικονομικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, κατάλληλες προδιαγραφές και εφοδιαστική αλυσίδα: “Οι εξαγωγές είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και θέλει μία πολύ δυνατή ομάδα με πολυπολιτισμική κουλτούρα για να μπορέσεις να εδραιωθείς και να πετύχεις”, συμπλήρωσε η κα Πάνου.

Γιώργος Οικονόμου, Κόκκινος Γιώργος, Γαλανάκης Χαράλαμπος, Χατζηχρυσός Αυγερινός, Χρήστου Δημήτρης

Γεραζούνης Στέλιος,  Καλλιώνης Νίκος, Μασούρα Ελευθερία, Πάνου Χριστίνα

Εξωστρέφεια και Καινοτομία στο επίκεντρο 

H αυλαία του Workshops & Seminars Stage την πρώτη ημέρα της έκθεσης FOOD EXPO, άνοιξε με την Ημερίδα του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), με θέμα: Εξωστρέφεια & Καινοτομία στην ανάπτυξη ενός αειφόρου και ανταγωνιστικού αγροδιατροφικού τομέα – Ο ρόλος των clusters, υπό το συντονισμό του κυρίου Νεκτάριου Νώτη, Ιδρυτή-Διευθύνοντα Σύμβουλου, Notice Content and Services.  

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι κύριος Συμεών Διαμαντίδης, Πρόεδρος ΣΕΒΕ και η κυρία Μάιρα Μυρογιάννη, Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών. Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο κύριος Παναγιώτης Χασάπης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ΣΕΒΕ, για την παρουσίαση της εξαγωγικής επίδοσης του κλάδου τροφίμων-ποτών, με αξιοσημείωτα στοιχεία για τη  δυναμική των εξαγωγών των ελληνικών τροφίμων και ποτών. 

Στην ανοιχτή συζήτηση, συμμετείχαν οι κ.κ. Δημήτριος Παπαγιαννίδης Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Πρόεδρος ΑΤΕ Cluster (Αγροτεχνολογική Εξαγωγική Σύμπραξη), Παναγιώτης Κετικίδης, Πρόεδρος Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομία και Παναγιώτης Μενεξόπουλος, Πρόεδρος & CEO της εταιρείας «DRYFO ΑΦΟΙ ΜΕΝΕΞΟΠΟΥΛΟΙ ΑΒΕΕ» και μέλος της ΑΤΕ. Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση έγινε λόγος για την αξία που έχει η επένδυση στην καινοτομία και σε νέες τεχνολογίες στον αγροδιατροφικό τομέα, η σημασία της ενίσχυσης του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα και η συμβολή τους στην αύξηση του ΑΕΠ, καθώς και η ανάγκη συνεργειών μεταξύ των φορέων. 

Η εξωστρέφεια στον αγροδιατροφικό τομέα αναφέρεται στην επιδίωξη εξαγωγικών ευκαιριών και την προσέγγιση νέων αγορών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εξαγωγής των προϊόντων σε διεθνείς αγορές, της συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις και εκδηλώσεις και της δημιουργίας διεθνών συνεργασιών και δικτύων για τη μεταφορά τεχνολογίας και γνώσης. Από την άλλη πλευρά, η καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως η γενετική τροποποίηση, η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση. Αυτές οι καινοτόμες προσεγγίσεις μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγικότητα, να μειώσουν τις απώλειες και να ενισχύσουν τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων.  

Νεκτάριος Νώτης, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Δημήτριος Παπαγιαννίδης, Παναγιώτης Κετικίδης, Παναγιώτης Μενεξόπουλος

Νάσια Αντωνίου, Ντία Χωραφά, Κωνσταντίνος Σταθόπουλος, Βάσω Παπαδημητρίου, Χαράλαμπος Αγγελούδης

Η ΑγροΤεχνολογική Εξαγωγική Σύμπραξη, μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), αποτελεί ένα καινοτόμο σχήμα συνεργασίας αποτελούμενο από ένα σύνολο αλληλοεξαρτούμενων φορέων που συνδέονται μεταξύ τους σε ένα κοινό κλάδο δραστηριότητας. Η αποστολή του είναι να εφοδιάσει τους εταίρους και τα μέλη με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα διεθνούς εμβέλειας, παρέχοντας καινοτόμες λύσεις, τεχνογνωσία, προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. 

Αμέσως μετά ακολούθησε συζήτηση με θέμα Εξαγωγές & Τελωνειακές Διευκολύνσεις, η οποία άνοιξε με τον χαιρετισμό του Γενικού Διευθυντή της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργου Πιτσιλή, ο οποίος τόνισε ότι βελτιώνοντας τις σχέσεις μεταξύ των τελωνειακών αρχών και των εξαγωγικών επιχειρήσεων, διευκολύνει τις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων.  

Στη συζήτηση συμμετείχαν ως εισηγητές τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων & ΕΦΚ της ΑΑΔΕ και πιο συγκεκριμένα, οι κ.κ. Κωνσταντίνος Μουρτίδης, Γενικός Διευθυντής Τελωνείων και ΕΦΚ, Αικατερίνη Μυρισίδου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασμολογικών Θεμάτων, Ειδικών Καθεστώτων και Απαλλαγών, Μαγδαληνή Μπενάκη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τελωνειακών Διαδικασιών και Διονύσης Ζορμπάνος, Προϊστάμενος του Τμήματος ΦΠΑ Εισαγωγών – Εξαγωγών της Διεύθυνσης ΕΦΚ και ΦΠΑ.  

Με στόχο να γίνει το τελωνειακό κομμάτι πιο εύκολο για όλους, παρουσιάστηκαν όλα τα νέα ψηφιακά μέσα για τη διευκόλυνση των εξαγωγέων και η άδεια εγκεκριμένου εξαγωγέα καλώντας τις επιχειρήσεις να ενημερωθούν τόσο μέσω της υπηρεσίας όσο και ψηφιακά για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. 

Ακολούθησε η ημερίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων με θέμα: “Προκλήσεις και προοπτικές τομέα τροφίμων – Προτεραιότητα στην ασφάλεια και βιώσιμη ανάπτυξη”, με παρουσιαστή τον Γ. Γραμματέα της Ένωσης, Παναγιώτη Μανιατέα.   

Η ημερίδα άνοιξε με τον χαιρετισμό του προέδρου Ιωάννη Σμαρνάκη, για να ακολουθήσει το πρώτο πάνελ συζήτησης, το οποίο επικεντρώθηκε στη «Μείωση της σπατάλης τροφίμων, ενόψει των Ευρωπαϊκών εξελίξεων», με συντονίστρια την κα Νάσια Αντωνίου, Ειδική γραμματέα ΠΕΤΕΤ. Πρώτη τοποθετήθηκε η κα Ντία Χωραφά, Συντονίστρια Συμμαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων– η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων «Η σπατάλη των τροφίμων είναι ένα ζήτημα που απασχολεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς από 2018 υπάρχει υποχρέωση όλων των κρατών μελών να προβούν σε μέτρα περιορισμού της σπατάλης. Η Ελλάδα απέκτησε το 2021 και εθνική νομοθεσία με μέτρα που αποσκοπούν στην πρόληψη, υιοθετώντας το λεγόμενο ηλεκτρονικό μητρώο αποβλήτων, το οποίο αρκετές επιχειρήσεις είναι πια υπόχρεες να το ενημερώνουν».  

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Δρ. Κωνσταντίνος Σταθόπουλος, Τεχνολόγος τροφίμων, Καθηγητής Πανεπιστημίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο της πανεπιστημιακής έρευνας σημειώνοντας πως τα τελευταία 20 χρόνια υπάρχει εκτεταμένη δραστηριότητα: «Μέσω των πανεπιστημίων προσπαθούμε να προσφέρουμε εναλλακτικές στη βιομηχανία ώστε να αξιοποιούμε ό,τι μπορούμε από τα απόβλητα της παραγωγής. Έτσι μειώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά προσφέρουμε και ένα οικονομικό κίνητρο στις εταιρείες με την παραγωγή επιπλέον προϊόντων που αποφέρουν κέρδη».  

Ακολούθησε η κα Βάσω Παπαδημητρίου, Γενική διευθύντρια ΣΕΒΤ, η οποία αναφέρθηκε στα οφέλη της μείωσης της σπατάλης τροφίμων αλλά και στα οφέλη των εμπλεκόμενων μερών.  

«Είναι μία σύγχρονη πρόκληση για εμάς η μείωση της σπατάλης η οποία αφορά όλη την αλυσίδα διατροφής από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Η βιομηχανία έχει έναν ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή, ένα ρόλο τον οποίο πετυχαίνει αναλαμβάνοντας δράση να βοηθήσει τα μέλη της να βελτιώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις».  

Τέλος, ο κ. Χαράλαμπος Αγγελούδης, Δ/ντής Πιστοποίησης Συστημάτων Διαχείρισης & Προϊόντων TÜV AUSTRIA Hellas  ανέφερε: «Εμείς σε συνεργασία με τη Συμμαχία και το Μπορούμε προσπαθούμε να βοηθήσουμε στην επίγνωση του τι είναι σπατάλη και στο πώς να το καταφέρουμε. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, δημιουργήσαμε μία πιστοποίηση για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να το καταφέρουν. Μέσα από το σχήμα μας “Νο food waste” ερχόμαστε να δούμε πώς μια επιχείρηση μπορεί να θέσει στόχους τους οποίους και θα καταφέρει.  

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Σπανάκης εξάροντας το έργο και το ρόλο της ΠΕΤΕΤ, καθώς και τη δυναμική της μαζικής εστίασης και του ευρύτερου τομέα των ελληνικών τροφίμων και ποτών. 

Λίλα Καραποστόλη, κ. Πλακετάς, Γιάννης Κακός, Αναστάσιος Γκινίδης, Πάνος Μωραΐτης

Κωνσταντίνος Μουρτίδης,  Αικατερίνη Μυρισίδου, Μαγδαληνή Μπενάκη, Διονύσης Ζορμπάνος

Πρώτος πήρε το λόγο ο κ. Πάνος Μωραΐτης, ο οποίος με το θεσμικό του ρόλο, τόνισε τη σημαντικότητα της ασφάλειας των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται σε χώρους εστίασης. «Στόχος η εξάλειψη της επικινδυνότητας που επιφέρει η κακή χρήση των μηχανημάτων, οπότε ως Σύνδεσμος επιθυμούμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω στη συνεργασία μας με τους επαγγελματίες της εστίασης». Λόγο έκανε επίσης, για τη σωστή συντήρηση των μηχανημάτων η οποία συμβάλλει στην ασφάλεια, καθώς και στη βαρύτητα της εκπαίδευσης του προσωπικού της επιχείρησης εστίασης. 

Επίσης, αναφέρθηκε στο ΣΕΕΜΕ Academy, που θα φέρει πολλά οφέλη τόσο στους επαγγελματίες όσο και στα μέλη του ΣΕΕΜΕ, που πουλούν εξοπλισμό.  

Το λόγο πήρε ο κ. Αναστάσιος Γκινίδης, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που λαμβάνει ως κατασκευαστής για να εξασφαλίζει την ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων και εξήγησε ότι καλεί στο χώρο του εργοστασίου του τους πελάτες, ώστε μέσα από επιδείξεις να μπορούν να αντιληφθούν ακόμα καλύτερα τη σωστή λειτουργία του εξοπλισμού.  

Στη συνέχεια, ο κ. Γιάννης Κακός έκανε λόγο για το διπλό πυλώνα: την ασφάλεια του χειριστή των μηχανημάτων και την ασφάλεια των τροφίμων κατά τους χειρισμούς, ενώ αναφέρθηκε και στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει εδώ και είκοσι χρόνια.  

Ο κ. Πλακετάς υπογράμμισε ότι η ασφάλεια είναι θεσμοθετημένη και καλό θα ήταν υπάρξει ένα manual εκπαίδευσης για τους χρήστες των μηχανημάτων και κάποιου είδους πιστοποίηση ότι έχουν εκπαιδευτεί στο χειρισμό παραγωγικού εξοπλισμού. 

Το λόγο πήρε πρώτη η κυρία Αργυρώ Κουτσουράδη, η οποία αναφέρθηκε στην πορεία που ακολούθησε, ώστε από μια μικρή παραγωγική μονάδα να είναι σήμερα σε θέση να κάνει εξαγωγές. Από πλευράς της, στάθηκε στο τρίπτυχο καινοτομία, τυποποίηση-καλή συσκευασία και ποιότητα ως προαπαιτούμενα της επιτυχίας.  

Αμέσως μετά, τοποθετήθηκε ο Kώστας Παπάζογλου, ως προς τη δική του εμπειρία στο αγροτικό επιχειρείν και επισήμανε την αναγκαιότητα πρόσβασης στην πληροφορία. 

Την σκυτάλη πήρε ο Δρ. Παναγιώτης Σκανδάμης, ο οποίος στάθηκε στην απόσταση μεταξύ της αγροτικής πρακτικής και τη διαθεσιμότητα της γνώσης η οποία προέρχεται από τον ακαδημαϊκό χώρο.  Μάλιστα, ενώ η ψηφιακή τεχνολογία εφαρμόζεται κατά κόρο στη μεταποίηση,  ο πρωτογενής τομέας δυσκολεύεται στην εξεύρεση της στοχευμένης πληροφορίας, σε μια εποχή όπου πλέον παγκοσμίως ακούγεται ολοένα και περισσότερο ο όρος «γεωργία ακριβείας».  

Στο ρόλο των συμβούλων – επιστημόνων στις επιδιώξεις των μικρών και μικρομεσαίων παραγωγικών επιχειρήσεων στάθηκε ο Δρ. Ανδρέας Σουλιώτης και στην αναγκαιότητα της ορθής καθοδήγησης για την αποφυγή προστίμων, την επίτευξη άριστης ποιότητας των προϊόντων και τη διαφύλαξη της καλής φήμης των επιχειρήσεων.  

Τη συζήτηση έκλεισε ο Νικόλαος Γκιώνης επισημαίνοντας στην ανάγκη της γεφύρωσης του χάσματος με συνέργειες μεταξύ των παραγωγών, των επιχειρήσεων τροφίμων και της μαζικής εστίασης με επιστήμονες τροφίμων για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας τροφίμων.   

Εγγραφείτε στο Newsletter μας